Retinitis centralis serosa (RCS)
Een vochtblaasje in het centrale deel van het netvlies heet retinitis centralis serosa (RCS). Door het vochtblaasje krijgt u problemen met uw zicht.
Om RCS te begrijpen is het nodig te weten hoe het netvlies is opgebouwd. Het netvlies is een dunne laag weefsel die de binnenkant van het oog bekleedt. Het vangt licht op en zendt signalen naar de hersenen. Het netvlies is goed te vergelijken met een filmpje of een lichtgevoelige chip in een fototoestel.
Het netvlies bestaat uit verschillende lagen; de diepste laag bestaat uit pigmentcellen (pigmentepitheel). Nog dieper, maar niet meer tot het netvlies behorend, ligt het vaatvlies: een bloedrijke structuur.
Eén van de functies van het pigmentepitheel is het voorkómen van lekken van vocht uit het vaatvlies naar het netvlies. Bij RCS is het pigmentepitheel verzwakt. Vocht kan door de zwakste plek (de ‘lekplek’) heen sijpelen en tilt het bovenliggende gedeelte van het netvlies op (zie afbeelding). Er vormt zich een vochtblaas.
Oorzaak
De oorzaak van de verzwakking van het pigmentepitheel is onbekend, maar RCS komt vaker voor:
- gebruik van corticosteroïden
- stress
Klachten
De volgende klachten komen voor bij RCS:
- vervormd zien (metamorfopsie)
- voorwerpen lijken kleiner dan ze zijn (micropsie)
- storende vlek in het zicht
- minder scherp zien
Onderzoek
We kunnen RCS vaststellen door oogheelkundig onderzoek te doen.
OCT-scan
Fluorescentieangiogram
Behandeling
- RCS geneest meestal vanzelf na enkele weken tot maanden.
- Een enkele keer behandelen we de lekplek met laser om de genezing te bespoedigen. Dit kan alleen wanneer de lekplek niet te dicht bij de gele vlek (het belangrijkste deel van het netvlies) ligt.
- De rol van oogdruppels of andere medicijnen is onduidelijk.
Na de behandeling
Wanneer RCS is genezen, blijft er vaak een klein littekentje in het netvlies over. De aandoening kan wel terugkomen, ook in het andere oog, waarbij in een enkel geval de gezichtsscherpte blijvend vermindert.