Afwijking in de borst markeren

mammalokalisatie

Afwijking in de borst markeren

Op eerder gemaakte borstfoto’s (mammografie) is bij u een afwijking gevonden die niet of niet duidelijk te voelen is. Of die na een behandeling niet meer te voelen zal zijn. Met radiologisch onderzoek kunnen we de plek van de afwijking markeren (lokaliseren). De chirurg kan de afwijking dan makkelijk vinden en weghalen bij de operatie aan uw borst.

 

We markeren de afwijking door een lokalisatiemarker te plaatsen. Dit is meestal een radioactieve jodiummarker. Deze marker is niet gevaarlijk voor u of uw omgeving. De marker kan veilig lange tijd in uw borst blijven zitten.

Voorbereiding

  • Wij raden u aan om een uur voor het onderzoek twee tabletten paracetamol van 500 mg in te nemen.
  • Meld het als u (misschien) zwanger bent. Als u probeert zwanger te worden, weet u alleen de eerste tien dagen na de menstruatie zeker dat u het niet bent.

Behandeling

De lokalisatie is in het Borstkankercentrum. Een radioloog en een laborant van de afdeling Radiologie doen de behandeling. Die duurt ongeveer 30 minuten. We markeren de afwijking met echografie (geluidsgolven) of mammografie (röntgenfoto’s). Dat ligt aan het soort afwijking. De radioloog kan zo precies bepalen op welke plek de marker moet komen. Soms maken we voor de lokalisatie twee opnamen van de borst.

  • Als we lokaliseren met echografie brengt de radioloog de afwijking in beeld op het scherm. Zo kan de radioloog de marker op de juiste plek inbrengen.
  • Als we lokaliseren met mammografie, brengen we de afwijking met röntgenopnamen in beeld. Dan brengen we de marker in. Deze ingreep kan iets langer duren.
  • We brengen de marker in onder lokale verdoving. Ook met deze verdoving kan het onderzoek een beetje pijnlijk zijn.
  • We brengen de marker via een naald in. Na het inbrengen maakt de laborant altijd nog een röntgenopname ter controle.

Draadmarker

In plaats van een jodiummarker, kunnen we ook een draadmarker plaatsen. Dat doen we op de dag voordat u de operatie aan uw borst krijgt of op de operatiedag zelf. De draadmarker dekken we zolang af met een verband.

Na de behandeling

  • Na de ingreep kunt u een bloeduitstorting krijgen. U kunt de borst eventueel koelen met een coldpack. Zorg dat u die niet direct op de huid legt. Stop de coldpack in een hoesje of wikkel die in een theedoek.
  • U kunt paracetamol nemen bij pijn.
  • Wees voorzichtig met uw borst en arm na de behandeling.
  • Tijdens de operatie aan uw borst halen we de jodiummarker weer weg.

Wanneer bellen

Is uw borst rood en gezwollen? Of heeft u koorts? Dan kunt u een infectie hebben. Neem in dat geval contact op met het Borstkankercentrum. Buiten kantooruren belt u met de afdeling Spoedeisende Hulp.