Lenskeuze

bij staaroperatie

Lenskeuze bij staaroperatie

Staar is een vertroebeling van de ooglens. Hier leest u meer informatie over staar. Als u samen met uw oogarts besluit tot een staaroperatie, zijn een keuze worden gemaakt welke lens de oogarts tijdens de operatie bij u plaatst.

Bekijk hier een staaroperatie 

Doorsnede van het oog

Keuze van de lens

Tijdens de staaroperatie verwijdert de oogarts de natuurlijke lens en vervangt deze door een kunstlens. Tegenwoordig zijn er verschillende typen kunstlenzen.

De monofocale lens

De monofocale lens is de standaard implantlens. Afhankelijk van de brilsterkte voor de operatie kunnen we de sterkte van de implantlens vaak zo kiezen dat u – afhankelijk van de kwaliteit van uw oog – veraf of nabij zonder bril scherp kunt zien. Deze implantlens is voor alle ogen geschikt. Ook vergoedt uw zorgverzekering deze lens volledig.
Het nadeel van de monofocale lens is dat deze niet over het scherpstellende vermogen van de menselijke jonge lens beschikt. Daarom is na een staaroperatie altijd een bril nodig voor veraf óf dichtbij. Als bij u sprake is van astigmatisme (een cilinder) heeft u voor ver en dichtbij een bril nodig.
Als u een andere oogaandoening heeft die uw gezichtsscherpte beperkt, is een monofocale lens vaak de beste keuze.

Premium lens

Tegenwoordig zijn er naast de monofocale lens ook premium lenzen. Deze premium lenzen maken u minder afhankelijk van een bril. Houd er wel rekening mee dat u voor deze lens moet bijbetalen, de verzekering vergoedt deze lens in het algemeen niet.

Multifocale lens

Deze lens bestaat uit een verte-, midden- en een leesgedeelte. Met een multifocale lens heeft u een goede gezichtsscherpte, zowel dichtbij als veraf. Met deze lens kunt u zich in de meeste gevallen na uw staaroperatie weer zonder bril redden. Uit een in Nederland verricht onderzoek blijkt dat 84,4 % van de patiënten die heeft gekozen voor een multifocale implantlens geen bril meer nodig heeft voor veraf zien en voor lezen. Bij de overige patiënten was een aparte bril toch nog nodig. De bril die nodig was, was doorgaans wel minder sterk dan wanneer voor een monofocale lens was gekozen.

Houd er rekening mee dat een multifocale lens:

  • zorgt voor enige mate van lichtverstrooiing. Hierdoor kunt u lichtkringen zien rondom lichtbronnen in het donker;
  • wat minder contrastgevoelig is dan de monofocale lens. Een monofocale lens levert nog steeds de beste gezichtscherpte;
  • een aanpassingsperiode nodig heeft van ongeveer 6 weken. Uw oog moet wennen aan een nieuwe manier van kijken;
  • u een redelijke kans heeft dat u in het schemer en donker nog een leesbril nodig heeft. Het leesgedeelte in deze lenzen werkt het best in een goed verlichte omgeving of bij daglicht.
  • niet kan garanderen dat u onafhankelijk wordt van een bril;
  • alleen kan worden geplaatst als beide ogen aan staar worden geopereerd.

Torische lens

Deze lens corrigeert een cilindrische oogafwijking. Dit noemen we ook wel astigmatisme. Alleen mensen met een cilindrische afwijking komen in aanmerking voor een torische lens.
In een normaal menselijk oog is het voorvlak van het oog (het hoornvlies) rond als een halve voetbal. Bij een cilindrische afwijking heeft het voorvlak van het oog de vorm van een halve rugbybal. Het licht dat door een hoornvlies met astigmatisme gaat, wordt daardoor niet overal in dezelfde mate gebroken. Hierdoor ontstaat er geen scherp gefocust beeld in het oog.
Dit onscherpe beeld kunt u na een staaroperatie corrigeren met een bril.

Tijdens een staaroperatie heeft u ook de mogelijkheid om deze cilinder te corrigeren door een torische lens terug te plaatsen. U kunt nu scherp zien in de verte, u heeft echter nog wel een leesbril nodig. Nog niet elke cilindrische afwijking kunnen we corrigeren. Als u een zeer sterke cilinder heeft, kunnen we de sterkte van de cilinder met een torische lens wel verminderen.

Houd er rekening mee dat een torische lens na de operatie in een enkel geval iets kan verdraaien in het lenszakje. Dit betekent dat de cilinder niet voldoende wordt gecorrigeerd. De oogarts kan de lens tijdens een nieuwe ingreep op de operatiekamer bijdraaien. Deze restcilinder kunnen we ook met een bril corrigeren.

Multifocale torische lens

Tegenwoordig beschikken we ook over een combinatie van bovenstaande lenzen: de multifocale torische implantlens. Deze is geschikt voor mensen met een cilindrische oogafwijking die een goede gezichtsscherpte wensen voor zowel dichtbij als veraf. Voor deze lens geldt dezelfde informatie als die geldt voor de multifocale implantlens (zie boven).

Comfort lens

Tot slot bestaan er ook lenzen waarmee u scherp kunt zien in de verte tot en met de middenafstand. Dit is de ‘comfort lens’. Deze middenafstand gebruikt u bijvoorbeeld bij het autorijden (dashboard), koken en aanrecht en voor het computerscherm. De comfort lens geeft geen lichtverstrooiing of contrastverlies. Ook van deze lens is een torische variant beschikbaar om een eventueel aanwezige cilinder in het oog te corrigeren.

Heeft u interesse in een premium lens? Geef dit dan aan tijdens het vooronderzoek. U krijgt dan een afspraak bij de optometrist voor aanvullende metingen. Hieruit blijkt dan of uw ogen voor deze lenzen geschikt zijn.

Als  tijdens de operatie een complicatie optreedt, plaatsen we meestal geen premium lens terug in het oog. U krijgt dan een monofocale lens. De bijbetaling vervalt in dit geval.

Vragen?

  • Bel tijdens kantoortijden de oogheelkundig consulent T 088 753 22 52
  • Bel buiten kantoortijden de Spoedeisende hulp T 088 753 15 60 (Hilversum) of T 088 753 16 60 (Blaricum)