Tekenbeet
Een tekenbeet is over het algemeen onschuldig als u de beet tijdig ontdekt. Tijdig wil zeggen: binnen 24 uur. Als de teek langer dan 24 uur in uw huid zit, kán deze beet u ziek maken. Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole na een uitstapje in de natuur is een kleine moeite. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem meestal eenvoudig zelf verwijderen.
Wat zijn teken?
Teken zijn spinachtige beestjes. Ze variëren in grootte van één tot drie millimeter, afhankelijk van hun levenstadium. Teken komen het hele jaar voor als het warmer is dan ongeveer acht graden Celsius en leven van bloed van mensen en dieren. Ze gaan op zoek naar een warm en vochtig plekje, bijvoorbeeld achter de oren, in de liezen, knieholtes of oksels. Bij kinderen zijn teken vaak op het hoofd te vinden: bij de haargrens en achter de oren. Teken bijten zich vast in de huid en zuigen zich vol met bloed. Zoek dus vooral op warme en vochtige plekken! (zie afbeelding).
De ziekte van Lyme
Een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen. Dat is een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben. De ziekte van Lyme begint meestal met een rode, ringvormige uitslag van meer dan vijf centimeter doorsnee op de plaats waar een teek heeft gebeten. U kunt ook griepachtige klachten krijgen als hoofdpijn, koorts of gewrichtspijn. Soms verdwijnen de verschijnselen spontaan. In een later stadium kunnen echter ernstigere verschijnselen ontstaan: verlamde gezichtsspieren, heftige pijn aan een arm of been, dubbelzien, krachtsverlies in uw benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten of een neiging tot flauwvallen. Als de ziekte van Lyme niet op tijd is ontdekt, kan iemand chronische huidaandoeningen of ernstige gewrichtsklachten krijgen. Mensen kunnen elkaar niet met de ziekte besmetten. Ook het verwijderen van een teek bij een (huis)dier geeft geen besmettingsgevaar.
Wat te doen bij een tekenbeet?
Verwijder de teek binnen 24 uur. De kans op besmetting is dan vrijwel uitgesloten. Neem een pincet waarmee u de teek goed kunt vastpakken, bijvoorbeeld een speciaal tekenpincet.
- Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek de teek voorzichtig uit de huid. Druk de teek hierbij niet plat! Een achterblijvend stukje van de monddelen van de teek kan geen kwaad; het verdwijnt vanzelf uit het wondje.
- Ontsmet het wondje met 70 procent alcohol, jodiumtinctuur of -zalf.
- Noteer de datum in uw agenda. Bij eventuele ziekteverschijnselen zal de huisarts hier naar vragen.
- Let tot drie maanden na de beet op ziekteverschijnselen; bijvoorbeeld griepachtige klachten.
Naar de huisarts
De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten van een tekenbeet. Ook als er een klein, rood plekje op de huid ontstaat rond de beet, hoeft u zich geen zorgen te maken. Dat is een reactie op de beet zelf. U hoeft pas naar de huisarts te gaan als u een ringvormige, rode uitslag rond de plaats van de beet heeft die groter wordt dan vijf centimeter. Let ook op ziekteverschijnselen, bijvoorbeeld griepachtige klachten. De ziekte van Lyme is over het algemeen goed te behandelen met antibiotica.
Vragen?
Als u nog vragen heeft, neemt u dan contact op met de afdeling Spoedeisende Hulp.