I.O. Lede

Arts-microbioloog

Ivar Lede
Arts-microbioloog

In Tergooi sinds: 2021
BIG-Number: 59065266401

‘Door nieuwe technieken steeds sneller uitslag bloedkweek’

‘Tijdens mijn studie tot bioloog kwam ik in aanraking met de immunologie. De menselijke afweer en infectieziekten hebben veel met elkaar te maken. Ik wilde graag twee studies combineren: biologie en infectieziekten. Vandaar mijn keuze om arts-microbioloog te worden.

Het is mooi om mee te maken hoe ons vak in ontwikkeling is. Zo kunnen we door nieuwe technieken steeds sneller uitslagen van kweken genereren. De nieuwste ontwikkeling op het gebied van bloedkweken is dat we direct kunnen bepalen of een bacterie resistent is voor een bepaald antibiotica. Onder ideale omstandigheden kunnen we nu nog diezelfde dag de uitslag rapporteren. Dat duurde voorheen al gauw 48 uur. De behandeling kan daarmee sneller en preciezer worden ingezet. Dit is een enorme vooruitgang.

In Tergooi MC is het laboratorium onderdeel van het ziekenhuis. De medisch specialisten die hier werken, zijn lid van de medische staf. Niet in elk ziekenhuis is dit zo geregeld. Zo hebben we korte lijnen en kunnen we meer betrokken en bevlogen ons werk doen.

Mijn doel in Tergooi MC is om de patiëntenzorg optimaal te ondersteunen, met snelle en hoogwaardige diagnostiek. Ook wil ik een goede sparringpartner zijn voor medisch specialisten, huisartsen en anderen zorgprofessionals.’

Aandachtsgebieden

  • Bacteriologie
  • Kwaliteit van zorg

Bijzonderheden

  • Ivar Lede studeerde medische biologie, molecular medicin, geneeskunde en MBA healthcare management.
  • Rondde zijn opleiding tot arts-microbioloog af aan het Amsterdam UMC in 2013.
  • Werkte voor zijn overstap naar Tergooi MC op het LabMicTA in Hengelo en Comicro in Hoorn.
  • Is ambassadeur van de IMC Weekendschool waar kinderen tussen de 10 en 14 jaar in het weekend extra les krijgen in onder andere recht, filosofie, bouwkunde, geneeskunde. Doel: inspireren en handvatten geven voor studiekeuzes.