Behandeling met de niersteenvergruizer
In Tergooi MC behandelen wij u met één van de meest moderne en krachtige niersteenvergruizers van Nederland. De behandeling is ook wel bekend onder de afkorting ESWL. Dat staat voor Extracorporele Shock Wave Lithotrypsie.
Voorbereiding
Gesprek
Medicijnen
- Marcoumar stopt u zeven dagen voor de behandeling.
- Ascal, aspirine, plavix en persantin stopt u vijf dagen voor de behandeling.
- Sintrom/acenocoumarol stopt u drie dagen voor de behandeling.
- Een DOAC stopt u twee dagen voor de behandeling. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen als Xarelto, Rivaroxaban of Lixiana.
Andere medicijnen
- Gebruikt u tabletten voor uw suikerziekte? Dan mag u die op de dag van de behandeling niet innemen. Neem de tabletten wel mee naar het ziekenhuis. Na de behandeling mag u ze weer innemen.
- Gebruikt u medicijnen voor hartklachten, hoge bloeddruk of maagklachten? Neem die op de ochtend van de behandeling om 07:00 uur in met een klein slokje water.
- Neem de medicijnen die u regelmatig gebruikt mee naar het ziekenhuis.
Twijfelt u of u bepaalde medicijnen wel of niet mag innemen? Overleg dat dan met de Sedatie Praktijk Specialist tijdens het gesprek. U kunt ook later nog contact opnemen.
Onderzoeken
Vooraf melden
Wachttijd
- u op de afgesproken dag niet meer kunt komen
- uw gezondheid tijdens de wachtperiode verandert
- u opgenomen wordt in een ander ziekenhuis
- u ondertussen een steen uitplast
- blijkt dat u zwanger bent
- er iets veranderd met uw medicijnen
Lever tien dagen voor de behandeling een urinekweek/sediment in.
Regelen voor na de behandeling
- Regel voor de behandeling uw vervoer terug naar huis. U mag beslist niet zelf terugrijden en ook niet alleen met het openbaar vervoer reizen. U krijgt namelijk pijnstillers en rustgevende medicijnen.
- Zorg dat er iemand bij u in huis is als u weer thuis bent, zodat u de eerste avond en nacht niet alleen bent. Door stukjes steen die zich verplaatsen, kunt u pijnklachten krijgen. Het is dan fijn als er iemand bij u is. Bijvoorbeeld als u daardoor weer naar het ziekenhuis moet.
Eten en drinken
- U moet voor de behandeling nuchter zijn. Dat betekent dat u vanaf 24:00 uur op de avond voor de behandeling niets meer mag eten. Ook mag u niet roken.
- Tot drie uur voor de behandeling mag u wel heldere vloeistoffen drinken, zonder prik, melk en suiker. Koffie mag alleen zonder melk.
- Wordt u na 13:00 uur opgenomen? Dan mag u een licht ontbijt nemen: een kopje thee zonder suiker en een beschuitje met jam. Neem absoluut geen melkproducten!
In het ziekenhuis
Behandeling
Zodra u aan de beurt bent, wordt u op een bed naar de behandelruimte gebracht. De behandeling met de niersteenvergruizer duurt een half uur tot een uur. In totaal bent u ongeveer drie uur in het ziekenhuis.
- U komt op uw rug of buik liggen. Dat ligt aan waar de steen zit.
- We maken röntgenbeelden of een echo om de steen goed te zien en de golven goed te richten. Is de steen moeilijk te vinden? Dan kan de arts contrastvloeistof inbrengen om de steen beter in beeld te brengen.
- De niersteenvergruizer vergruist uw steen met krachtige schokgolven. In het tafelblad zit een ronde opening voor een waterballon. Op de bodem van deze ballon zit een schokgolfgenerator. De ballon wordt met gel erop tegen uw huid geplaatst. De drukgenerator maakt een drukgolf bij de steen.
- We vragen u zo stil mogelijk te blijven liggen en niet te praten. Anders kan de steen anders komen te liggen. Die wordt dan niet meer goed vergruisd.
- Vaak valt de steen al tijdens de behandeling in brokjes of heel fijn gruis uit elkaar. Maar dit kan ook in de weken daarna gebeuren.
- De hele behandeling krijgt u een sterke pijnstiller en een rustgevend middel. Steek voorzichtig uw hand omhoog als er iets is. We komen dan naar u toe.
- Door de medicijnen voelen de meeste patiënten niet veel pijn. Laat het weten als u toch pijn heeft. U kunt dan via het infuus extra medicijnen tegen de pijn krijgen. Soms geven we ook een antibioticum.
Na de behandeling
- U blijft nog een tijdje op de afdeling om bij te komen. We controleren uw bloeddruk, temperatuur en kijken hoeveel pijn u heeft. Ook kijken we of in de urine steenmateriaal of bloed zit. Zo nodig vragen we de uroloog mee te kijken.
- U mag pas naar huis als alle controles goed zijn. Dit houdt in dat u gegeten, gedronken en geplast heeft. En niet misselijk of duizelig bent of pijn heeft.
- Voordat u naar huis gaat, heeft u een gesprek met de verpleegkundige. U haalt uw medicijnen bij de polikliniek apotheek en krijgt adviezen mee voor thuis. Uw begeleider haalt u hierna op van de afdeling. U mag de eerste avond en nacht niet alleen thuis zijn.
- U mag niet zelf naar huis rijden door de sterke pijnstillers die u heeft gehad.
- U krijgt een recept mee voor pijnstillers. Heeft u ook een recept voor antibiotica gekregen? Dan moet u de antibioticakuur helemaal afmaken.
Kleur plas
In uw plas kan bloed zitten. Dat is normaal. Soms ziet u al kleine brokjes steen. Meestal wordt dit binnen 24 uur duidelijk minder. Elke plas moet minder rood zijn, maar soms kan het langer duren.
Drinken
Drink de eerste dagen na de behandeling veel. Twee tot drie liter, verdeeld over de dag. Heeft u koliekpijn? Dan kunt u beter minder drinken tot de pijn weg is en pijnstillers innemen.
Steengruis opvangen
Meteen na de behandeling, moet u uw plas gaan zeven. U kunt hiervoor een nylon theezeefje gebruiken of een leeg koffiefilter. Plast u steengruis uit? Bewaar dat dan zodat we de steen kunnen onderzoeken, als dit nog niet eerder is gebeurd. Zo weten we wat bij u zorgt voor de stenen en kunnen we voorkomen dat het nog een keer gebeurt.
Wanneer contact opnemen
Neem contact op met de polikliniek Urologie als:
- u veel bloed verliest en dat langer dan 24 uur duurt
- u pijn blijft houden, ook als u pijnstillers neemt
- u meer dan 38,5 °C koorts heeft.
Na 16:30 uur neemt u contact op met de huisartsenpost, T 0900 93 59. De huisarts die dienst heeft, kan dan overleggen met de uroloog die dienst heeft.
Controle
Drie tot zes weken nadat u weer naar huis bent gegaan, heeft u afspraak voor controle op de polikliniek. U krijgt daarvoor een afspraak bij de afdeling Radiologie voor een echografie, röntgenfoto of CT-scan. Daarmee kunnen we zien of de behandeling goed gewerkt heeft. U hoort dat als u op de polikliniek komt voor controle.
Soms is pas na een paar weken duidelijk of de behandeling goed gewerkt heeft. Het kan ook dat een tweede of derde behandeling nodig is.
Contact
Onze wachttijden
Behandelingen | Wachttijd in dagen |
---|---|
Urologie | |
Vergruizing niersteen | 37 |
Afhankelijk van uw klachten of aandoening kan de wachttijd per patiënt verschillen. Meer over wachttijden.
Update: 08-11-2024