B.C. Klap

Longarts

Bibi Klap
Longarts

In Tergooi sinds: 2021
BIG-Number: 79915035001

‘Focus op het behandelen van astma en COPD’

‘Op mijn zesde jaar wist ik al dat ik dokter wilde worden. Ik heb me uiteindelijk toegelegd op de longgeneeskunde. Binnen dit specialisme heb ik te maken met een brede patiëntengroep: jong, oud, man, vrouw. Het is ook een combinatie van snijdend en niet-snijdend. Veel afwisseling dus.

Binnen astma is de laatste jaren de focus komen te liggen op fenotypering. Het fenotype is een gevolg van het genotype, de embryonale ontwikkeling en het milieu. Door fenotypering kunnen we mensen beter classificeren, we kunnen onze therapie dan gerichter toepassen. De komst van immunotherapie voor mensen met astma is hierbij een belangrijke ontwikkeling.

Voor ik bij Tergooi MC kwam, heb ik een dagje meegelopen. Ik vond de sfeer in het ziekenhuis open en gezellig. Ook ben ik opgegroeid in de regio, ik voel me hier nog steeds thuis. Mijn focus ligt op het behandelen van astma en COPD. Ik ben betrokken bij de longrevalidatie en ga ik me inzetten voor een rookvrije toekomst.

Tergooi MC is een ziekenhuis waar ruimte is voor ontwikkeling. Ik help graag mee om de zorg voor mensen met astma en COPD in deze regio nog beter op de kaart te zetten. Een goede verbinding met de eerste lijn is hierbij belangrijk: huisartsen spelen een grote rol bij de begeleiding van mensen met chronische longaandoeningen. Daarnaast wil ik een bijdrage leveren aan het opleiden van jonge dokters, verpleegkundig specialisten en physician assistants.’

Aandachtsgebieden

  • Astma
  • COPD

Bijzonderheden

  • Bibi Klap volgde haar opleiding tot longarts in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, met verdiepingsstages in het Radboudumc en Amsterdam UMC. Ze rondde deze opleiding begin 2021 af.
  • Was in Diakonessenhuis Utrecht betrokken bij het project ‘Covid thuismonitoring’.
  • Gaf regelmatig onderwijs over astma en COPD aan huisartsen en longartsen in opleiding.
  • Zat in diverse werkgroepen om de COPD-zorg te optimaliseren, bijvoorbeeld om de palliatieve zorg bij COPD te verbeteren.