Enkelinklemming

Impingement

Enkelinklemming

Bij een enkelinklemming kan de enkel niet meer normaal bewegen omdat er een beklemming zit. U heeft vooral last als u de enkel buigt of strekt.

Klachten

Bij een enkelinklemming voelt u vooral pijn aan de voorkant van uw voet als u de voet omhoog beweegt. Aan de achterkant ontstaat de pijn vooral als u de voet naar beneden beweegt. Later kunt u de enkel ook minder goed bewegen.

Oorzaken

De beklemming in de enkel kan komen door uitsteeksels aan het bot. Of door een prop van zacht weefsel in het kapsel van het gewricht.

Onderzoek

De arts luistert welke klachten u heeft en doet lichamelijk onderzoek om te kijken of u een enkelinklemming heeft. Ook maken we een röntgenfoto. Daarop kunnen we uitsteeksels aan het bot zien. De beknelling van weefsel in het kapsel van het enkelgewricht is niet te zien op de foto. Soms is een MRI-scan nodig om zeker te weten of het om een enkelinklemming gaat.

Behandeling

Een periode van rust en fysiotherapie kunnen zorgen voor minder klachten. Als de klachten blijven, kan de orthopedisch chirurg een kijkoperatie (arthroscopie) doen. We maken dan twee kleine sneetjes in de enkel. We brengen een kijkbuisje (artoscoop) in en behandelen het verdikte, ontstoken slijmvlies en kapsel. Eventuele uitsteeksels aan het bot kunnen we weghalen.

Na de operatie krijgt u een drukverband. U kunt uw enkel meestal meteen (voor een deel) belasten. Soms mag dat een korte periode helemaal niet. Een fysiotherapeut begeleidt u bij uw herstel. De revalidatie duurt meestal drie tot twaalf weken.