Enkelinstabiliteit

Enkelinstabiliteit

Een verstuikte of verzwikte enkel komt veel voor. Als een uitgerekte of gescheurde enkelband niet goed geneest, kan de enkel minder stabiel worden. Dat kan ook gebeuren als u de enkel vaker verzwikt. We noemen dat enkelinstabiliteit.

Onderzoek

We kijken naar uw klachten en doen lichamelijk onderzoek om te kijken wat er met uw enkel aan de hand is. Vaak maken we een röntgenfoto om zeker te weten dat er geen breuk in de enkel zit. En soms ook een MRI-scan om te zien of er geen letsel aan het kraakbeen zit.

Behandeling

Eerst proberen we met fysiotherapie de klachten te verminderen. Ook het dragen van een brace of het intapen van de enkel bij het sporten kan helpen. Als de klachten blijven, kunnen we de enkel opereren.

Operatie

Met de operatie herstellen we de enkelbanden. Dat kan op verschillende manieren. Meestal hechten we de buitenste enkelband terug. Als het nodig is versterken we die met het gewrichtskapsel van de enkel.

Na de operatie moet uw enkel zes weken in het gips. Daarna krijgt u fysiotherapie om meer kracht in uw enkel krijgen. De eerste twaalf weken moet u voorzichtig zijn en uw enkel niet te zwaar belasten.