Platvoeten
Klachten
Platvoeten zijn er in twee vormen:
Soepele vorm
Bij soepele platvoeten heeft u meestal geen klachten. Soms heeft u pijn aan de binnenkant van uw voet en kramp in het been. Vooral ‘s nachts.
Starre vorm
Onderzoek
Onze orthopeden onderzoeken uw voet en kijken hoe u loopt en hoe uw voet buigt. Zo kunnen we zien of het om een platvoet gaat. De arts kan vragen naar blessures aan uw voeten die u eerder heeft gehad. Meestal maken we ook röntgenfoto’s.
Behandeling
Steunzolen
Als de platvoet geen klachten geeft, hoeft u daar niets aan te doen. Bij pijn kunnen steunzolen in de schoenen helpen. De podotherapeut of orthopedische schoenmaker kan deze zolen aanmeten.
Operatie
Soms moeten we u opereren. Welke operatie helpt bij een platvoet, ligt aan waardoor de platvoet komt.
- Kunt u de achtervoet nog goed bewegen? Dan kunnen we voor een operatie kiezen die de belangrijke gewrichten in de achtervoet spaart. Vaak kan dit als u last van een platvoet heeft omdat een pees aan de binnenkant van de enkel of voet niet goed werkt. Dit heet Posterior Tibial Tendon Dysfunction syndroom (PTTD). Bij deze operatie verplaatsen en versterken we pezen. Ook verbeteren we de stand van de botten.
- Door bijvoorbeeld artrose, reumatoïde artritis of een vergevorderde afwijking door PTTD kunt u een pijnlijke, stugge platvoet hebben. Dan kiezen we vaak voor een andere operatie. Daarbij worden de gewrichten in een verbeterde stand vastgemaakt in de achtervoet.
Voor bijna alle operaties van een platvoet moet u kort worden opgenomen in het ziekenhuis. Na de operatie zit uw onderbeen in het gips. U mag dit been de eerste periode niet belasten. Later krijgt u loopgips en fysiotherapie.