Nervus ulnaris

beknelling

Over Nervus ulnaris beknelling

Wanneer onze neurochirurg op basis van uw klachten de diagnose nervus ulnaris beknelling stelt, zijn er verschillende opties om de klachten te behandelen. Soms is er geen behandeling nodig, en soms volgt er een operatie onder plaatselijke verdoving of volledige narcose.

Wat is een Nervus ulnaris beknelling?

De ulnariszenuw loopt vrij oppervlakkig aan de binnenzijde van uw elleboog. Hier kan hij klem komen te zitten. De zenuw is kwetsbaar voor druk van buitenaf. Dit wordt het ‘sulcus nervi ulnaris syndroom genoemd’. Een beknelling of voortdurende irritatie van de zenuw geeft verschillende klachten. U kunt een pijnlijk tintelend gevoel in het verzorgingsgebied hebben, dat wil zeggen de pink en een deel van de ringvinger. U kent mogelijk deze ervaring bij het raken van de zenuw tijdens het ongelukkig stoten van uw elleboog. De neurochirurg kan de diagnose aan de hand van een EMG-onderzoek stellen. Bij een EMG (elektromyografie) meet de neuroloog de elektrische activiteit van uw spieren.

Bij blijvende of verergerende klachten kan de neurochirurg kiezen voor een operatie onder plaatselijke verdoving of onder volledige narcose. In eerste instantie legt de neurochirurg dan de zenuw vrij. Wanneer de klachten niet afnemen, kan de neurochirurg in tweede instantie de zenuw verplaatsen van de buitenzijde, naar de binnenzijde van de elleboog. Deze operatie vindt plaats onder narcose. U mag meestal dezelfde dag weer naar huis. Na de operatie draagt u een drukverband om de elleboog. Na operatie verbeteren de pijnlijke tintelingen heel geleidelijk.