Migraine
Bij migraine heeft u aanvallen van erge hoofdpijn. Een aanval duurt een paar uur of zelfs een paar dagen. Iedereen kan in zijn leven wel eens één of twee migraineaanvallen krijgen. Als die aanvallen regelmatig komen, noemen we iemand een migrainepatiënt.
Klachten
Bij gewone hoofdpijn kunt u vaak nog verder met wat u aan het doen was. Bij migraine moet u echt actie ondernemen. Bijvoorbeeld medicijnen innemen. Of een plek te zoeken om rustig te gaan liggen. Kenmerken van migraine zijn:
- De hoofdpijn komt in aanvallen, met een begin en een eind.
- Een aanval kan zonder behandeling tussen de vier uur en drie dagen duren.
- De pijn is ernstig, bonzend of kloppend en zit vaak aan één kant van het hoofd.
- De pijn neemt toe als u zich inspant. Bijvoorbeeld bij traplopen.
- U bent misselijk of moet spugen.
- U bent overgevoelig voor geluid.
- U bent overgevoelig voor licht.
Bij een migraineaanval heeft u niet altijd al deze klachten. Past uw hoofdpijn bij een of twee van deze klachten? Dan is de kans groot dat het migraine is.
Andere klachten
- Moeite met spreken en luisteren.
- Veranderingen in uw stemming.
- Koorts of juist koude ledematen, zweten of rillingen.
- Tijdelijk versnelde hartslag.
- Vervormingen bij het zien of het horen.
- Moeite met concentreren.
Deze verschijnselen horen bij een migraineaanval en gaan altijd weer over.
Fases migraineaanval
Een migraineaanval bestaat meestal uit vier fases. Die zijn niet bij iedere migrainepatiënt hetzelfde.
Fase 1: Waarschuwingsfase
- vocht vasthouden, weinig plassen
- verandering in gevoelens en gedrag
- stress of somberheid
- heel erg moe zijn of juist heel erg actief
- zin in chocola, chips: eetbuien
- gapen
Fase 2: Aurafase
Niet alle klachten hebben met uw zicht te maken. U kunt ook een ander gevoel hebben of niet meer op woorden kunnen komen. Of niet meer begrijpen wat er gezegd wordt. Heel zelden kan het lichaam aan één kant kracht verliezen of zelfs verlamd raken.
Meestal beginnen de klachten van een aura klein en worden ze langzaam groter. We hebben het dan over minuten. Hierin verschilt een migraine-aura van epilepsie. Bij epilepsie breiden de klachten zich in seconden uit. Ook bij een TIA of beroerte ontstaan de klachten plotseling. Een aura is niet gevaarlijk.
Een aura is niet te behandelen en gaat vanzelf over. Zo’n aura kan tien tot zestig minuten duren. Het is goed mogelijk dat u zich daarna nog een paar uur niet lekker voelt. Op een aura volgt bijna altijd (in 99% van de gevallen) hoofdpijn. Soms begint de hoofdpijn al in de aurafase. Een aura zonder een hoofdpijnaanval kan ook. Dat noemen we ‘migraine sans migraine’.
Fase 3: Hoofdpijnfase
- De fase van hoofdpijn begint met een bonzende hoofdpijn. De pijn kan langzaam erger worden of juist snel heel erg worden.
- Bij veel patiënten zit de pijn aan één kant van het hoofd. Het kan ook aan twee kanten zitten.
- Hoofdpijn bij migraine is meestal kloppend, bonzend of dreunend. Het gaat vaak samen met misselijk zijn of spugen. Maar dat hoeft niet per se.
- U bent overgevoelig voor licht of geluid. Daarom gaan veel migrainepatiënten graag in een rustige, donkere ruimte liggen.
- Een aanval kan zonder behandeling tussen de 4 en 72 uur duren.
Fase 4: Herstelfase
- Tijdens de herstelfase wordt de hoofdpijn minder.
- Veel mensen vallen in slaap en worden wakker met een milde hoofdpijn.
- De herstelfase kan één tot twee dagen duren. Soms ook een week.
- Tijdens het herstel zijn veel migrainepatiënten nog snel moe en minder geconcentreerd.
- Soms blijft u nog een beetje hoofdpijn houden.
Migraine en depressie
Migraine komt vaak voor in combinatie met depressiviteit of angstklachten. Bij iemand met migraine is de kans op een depressie twee tot zes keer hoger dan bij iemand zonder migraine. En omgekeerd hebben patiënten met een depressie meer kans op migraine dan mensen zonder een depressie. Die kans is drie tot vier keer hoger.
Bijzondere vormen van migraine
Sommige vormen van migraine zijn zeldzaam. Ze hebben hun eigen klachten. Vaak is daardoor eerst niet eens duidelijk dat het om migraine gaat. Deze vormen zijn:
- Familiaire hemiplegische migraine
- Basilaris migraine
- Inspanningsmigraine
- Voetballersmigraine
- Oftalmoplegische migraine
- Buikmigraine
- Migraine sans migraine
Lees meer over deze bijzondere vormen van migraine.
Oorzaken
Migraine is een van de hersenziekten die het meest voorkomt. In Nederland en daarbuiten. Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben migraine. Over hoe migraine komt, is nog weinig bekend. We weten wel dat migraine niet psychisch is. Een ontregeling van de hersenstam zorgt dat iemand een migraineaanval krijgt. De hoofdpijn komt door een prikkeling van bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Die vliezen zitten direct onder de schedel.
Migrainepatiënten zijn overgevoelig voor bepaalde prikkels. Prikkels binnen of buiten het lichaam geven gemakkelijk een migraineaanval. Bepaald eten of iets wat gebeurt kan een aanval uitlokken. De overgevoeligheid is waarschijnlijk voor een deel erfelijk. De gevoeligheid van de hersenen kan ook veranderen door bijvoorbeeld:
- schommelingen in de hormonen
- ongesteldheid
- heel erge vermoeidheid
- veranderingen in de atmosfeer, zoals een onweersbui of sneeuw
Behandeling
Belangrijk bij migraine is dat u regelmatig slaapt, eet en beweegt. En dat u voldoende ontspant.
Medicijnen
Tijdens een aanval kunt u medicijnen nemen tegen de hoofdpijn en misselijkheid. U kunt ook medicijnen gebruiken om een aanval te voorkomen. U slikt dan elke dag medicijnen. Dat maakt de kans op een aanval kleiner. Of u krijgt er minder migraine door. Samen met uw arts een goede keuze maken over de medicijnen? De keuzekaart helpt u daarbij:
De inhoud van deze pagina komt voor een groot deel van de website van de Nederlandse Hoofdpijnvereniging (NHV).