Nierfalen
Met dank aan de Nierstichting voor het gebruik van deze animatie.
Klachten
Eiwit in uw urine is een van de eerste verschijnselen die aangeeft dat uw nieren minder goed werken. Het is een teken dat afvalstoffen zich ophopen. Door deze ophoping van afvalstoffen kunt u minder zin in eten hebben of misselijk worden.
Acuut of chronisch
Nierfalen kan opeens ontstaan. Dan spreken we van acute nierschade. Het kan zich ook langzaam ontwikkelen, zonder dat u het in de gaten heeft. Dan hebben we het over chronisch nierfalen.
Oorzaken
Verschillende nierziekten kunnen zorgen voor nierfalen.
Diabetes
Hoge bloeddruk
Om de bloedtoevoer te vergroten, scheiden uw nieren stoffen af die uw bloeddruk nog verder verhogen. De bloedvaten in uw nieren zijn heel gevoelig voor veranderingen in uw bloeddruk. Beschadigingen zijn daarom vaak blijvend.
Slagaderverkalking
Slagaderverkalking hoort bij het ouder worden. Het is per persoon anders hoe snel de slagaderen dichtslibben. Door gezond te leven gebeurt dat minder snel. Overgewicht, roken, ongezond eten, weinig bewegen, erfelijke factoren en suikerziekte kunnen juist voor beschadigingen zorgen. In uw nieren geeft slagaderverkalking in het begin weinig klachten.
Zie ook Oorzaken nierfalen.
Behandeling
Als u hoge bloeddruk of diabetes heeft, kunt u zelf veel doen om het risico op nierschade te beperken. Als u zorgt dat uw nieren niet verder achteruitgaan, maakt u ook de kans op hart- en vaatziekten kleiner:
- laat een hoge bloeddruk of diabetes behandelen
- leef gezond, beweeg genoeg en eet zo min mogelijk zout
- laat ieder jaar uw nierfunctie controleren bij de huisarts
Bij chronisch nierfalen
De behandeling van chronisch nierfalen bestaat vaak uit medicijnen en een dieet. Zo behoudt u de functie die uw nier nog heeft zo lang mogelijk. Soms is een behandeling nodig die de werking van de nier vervangt. Bijvoorbeeld dialyse of een niertransplantatie.