Darmkankeronderzoek
Denkt uw huisarts dat u misschien darmkanker heeft? Of komt uit het bevolkingsonderzoek darmkanker dat verder onderzoek nodig is? Dan komt u terecht bij een Maag-Darm-Leverarts. Die gaat u verder onderzoeken.
Onderzoek
We kunnen verschillende onderzoeken doen om te kijken of u darmkanker heeft. En om te zien hoe erg het is.
Weefselonderzoek
Met een coloscopie kan de arts in de dikke darm kijken. De arts kan dan een stukje weefsel weghalen. Dat onderzoeken we in het laboratorium.
Bloedtest
We onderzoeken uw bloed om te kijken of daar een bepaald eiwit in zit.
Foto’s
Met speciale apparaten kunnen we de darmen en andere organen goed onderzoeken. Zo kunnen we zien waar darmkanker en uitzaaiingen zitten. Onderzoeken die we hierbij vaak doen, zijn:
- CT-onderzoek van de buik: een röntgenonderzoek waarbij u heel langzaam door een kokervormige scanner gaat. Deze scanner maakt afbeeldingen van een deel van het lichaam.
- CT-onderzoek hals en borstorganen: een röntgenfoto van de borstorganen, waaronder de longen.
Extra onderzoeken
Soms moeten we extra onderzoek doen:
- MRI-Scan: een soort CT-scan, waarbij in plaats van röntgenstralen een magnetisch veld wordt gebruikt. Ook hier ligt u in een kokervormige scanner.
- Echografie: afbeeldingen die gemaakt worden met geluidsgolven.
- PET CT-scan: een gecombineerd onderzoek. Met een PET-onderzoek kunnen we veranderingen in de suikerstofwisseling aantonen. Tumoren en ontstekingsprocessen zorgen namelijk voor een hogere suikerstofwisseling. De CT-scan geeft precies aan waar de tumoren of ontstekingsprocessen zitten.
Na het onderzoek
Door de verschillende onderzoeken ziet uw arts hoe uitgebreid de ziekte bij u is. Om de juiste behandeling te kiezen, kijken we bijvoorbeeld naar:
- hoe groot de tumor is
- of de tumor ook in het weefsel daaromheen te vinden is
- of er uitzaaiingen zijn in lymfklieren of organen
We kunnen kiezen voor een operatie, chemotherapie of bestraling. Soms combineren we deze behandelingen. Lees meer over de behandeling bij darmkanker.