C.H.J. Tiemessen

Fertiliteitsarts

Carolien Tiemessen
Fertiliteitsarts

In Tergooi sinds: 2013
BIG-Number: 89029107001

‘We genieten mee als er een zwangerschap ontstaat’

‘Geneeskunde studeren in Amsterdam, dat leek me leuk, daar begon het mee. Als coassistent gynaecologie/verloskunde werd ik enthousiast voor de voortplantingsgeneeskunde. Zeker toen eind jaren tachtig de transvaginale echografie steeds meer beschikbaar kwam en daardoor het aanbod van in-vitrofertilisatie (IVF) in een stroomversnelling raakte. Een aanvullend coschap kunstmatige voortplantingstechnieken in AMC Amsterdam zorgde bij mij voor nog meer inzicht en enthousiasme.

In het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg ben ik opgeleid tot fertiliteitsarts. Hier maakte ik van dichtbij de verdere ontwikkeling mee van IVF en de opkomst van nieuwe behandelingen, zoals ICSI en de mogelijkheid om embryo’s in te vriezen en te bewaren. Dat waren spannende jaren.

Ook mijn tijd in het Rijnstate Ziekenhuis was een mooie ervaring. Door de aanwezigheid van een spermabank konden we voldoen aan de kinderwens van lesbische paren en alleenstaande vrouwen.

Nu werk ik al jaren met plezier in het fertiliteitsteam van Tergooi MC. Het is een klein maar gedreven team, met veel persoonlijke aandacht voor onze patiënten. Het is voor de paren die we begeleiden, vaak een periode van heftige emoties. Van hevige teleurstelling tot intense blijdschap. Wij genieten mee als een zwangerschap ontstaat. En als we afscheid moeten nemen zonder het gewenste resultaat, geeft het voldoening als mensen met een goed gevoel terugkijken op de behandelperiode. Digitale communicatie, zoals beeldbellen en aanmeldzuilen, zijn prima als aanvulling, maar het persoonlijk contact blijft in mijn vak essentieel.

Ik zie ernaar uit om ook in het nieuwe Tergooi MC mijn bijdrage te leveren aan een modern fertiliteitscentrum. Twee kernwaarden zijn daarbij belangrijk: professioneel en persoonlijk. Daar staan we voor.’

Aandachtsgebieden

  • Carolien begeleidt en behandelt paren bij wie vanwege verminderde vruchtbaarheid geen zwangerschap optreedt. Ze begeleidt hen van het intakegesprek, gedurende het oriënterend fertiliteitsonderzoek en de behandeling tot 10 weken zwangerschap.
  • Uitvoeren van geassisteerde reproductietechnieken, zoals het opwekken van de eisprong (ovulatie-inductie), intra-uteriene inseminatie (IUI) waarbij ‘opgewerkt’ zaad vlak voor de eisprong in de baarmoeder wordt gebracht en in-vitrofertilisatie (IVF), waarbij door een punctie eicellen uit de eierstokken worden gehaald en in het laboratorium worden bevrucht. Het embryo dat dan ontstaat, wordt in de baarmoeder geplaatst. Bij intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI) wordt de zaadcel door de eicelwand in de eicel geïnjecteerd.
  • Invloed van lifestyle op mannelijke vruchtbaarheid: de invloed van temperatuur op de beweeglijkheid van zaadcellen (van boxershort tot jacuzzi tot autostoelverwarming).

Bijzonderheden

  • Carolien werkte van 1991 tot 2008 in het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg.
  • Werkte voor haar overstap naar Tergooi MC in 2013 5 jaar in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.