Bedfiets voor

de Intensive Care

Bedfiets voor de Intensive Care

Voor de patiënten op de Intensive Care van Tergooi MC is een speciale bedfiets aangeschaft met ondersteuning van de Vriendenstichting. Met deze bedfiets voor de Intensive Care kunnen patiënten in bed hun spieren en gewrichten oefenen en hun conditie verbeteren.

 

Op de Intensive Care van Tergooi MC liggen ernstig zieke patiënten, bijvoorbeeld omdat ze herstellen van een zware operatie. In de acute fase liggen patiënten vaak de hele dag in bed en zijn verbonden aan monitoren, infusen en slangen. Soms worden ze beademd via een beademingsapparaat. Zeker voor oudere patiënten is een verblijf op de Intensive Care vaak een aanslag op de conditie. Om de spieren niet te veel te laten verslappen en de conditie zoveel mogelijk op niveau te houden, komt in veel gevallen een fysiotherapeut van Tergooi MC aan het bed om te oefenen.

Bewegen in bed

Voor deze patiënten is nu een speciale bedfiets aangeschaft met ondersteuning van de Vriendenstichting. Lionsclub Huizen heeft deze fiets mede gefinancierd. Met deze fiets kunnen patiënten in bed hun spieren en gewrichten oefenen en hun conditie verbeteren. Een half uurtje bewegen kan al een wereld van verschil maken voor het herstelproces. De fiets heeft een motortje, zodat ook mensen met heel weinig spierkracht kunnen bewegen met de bedfiets. De fysiotherapeut in Tergooi MC stelt voor elke patiënt de fiets precies af. De bedfiets versterkt de spieren en vergroot de conditie, maar helpt ook mee om doorliggen (decubitus) en trombose te voorkomen. Ook ondersteunt het apparaat de ademhaling, darm- en blaasfuncties. Verzwakte patiënten die niet op de Intensive Care op bed moeten blijven maar op een andere afdeling, gaan ook gebruikmaken van de bedfiets.