Colitis ulcerosa
Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Het komt alleen voor in de dikke darm. De ontsteking begint in de endeldarm en kan zich verder uitbreiden door de dikke darm.
Bij driekwart van de patiënten zit de ontsteking alleen in het linkerdeel van de dikke darm. Sommige patiënten hebben alleen een ontsteking van de endeldarm. De darmontsteking kan ook in meer dan alleen het linkerdeel zitten. Of in de hele dikke darm.
Colitis ulcerosa valt net als de ziekte van Crohn onder de noemer IBD. Dat staat voor Inflammatory Bowel Disease. Een chronische ontstekingsziekte van de darm, in het Nederlands.
Klachten
De verschijnselen en klachten bij colitis ulcerosa verschillen. Vaak heeft iemand al maanden klachten voordat duidelijk is dat het colitis ulcerosa is.
Colitis ulcerosa begint in de endeldarm en kan zich uitbreiden door de dikke darm. Welke klachten u krijgt, ligt aan het deel van de dikke darm dat ontstoken is. En hoe erg de ontstekingen zijn. U kunt de volgende verschijnselen en klachten krijgen:
- diarree (milde klachten tot soms 10 of 20 keer per dag en vaak ook ‘s nachts)
- bloed en slijm bij de ontlasting
- milde buikpijn tot heftige buikkrampen met het gevoel naar de wc te moeten
- pijnlijke anus en bloedverlies bij de anus
- vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten)
- koorts (in ernstige gevallen)
- geen zin meer om te eten
- in het algemeen naar en slap voelen
De klachten en verschijnselen kunnen soms milder zijn. Ze gaan ook wel eens vanzelf weer een tijd weg. Dan lijkt het of de ‘buikgriep’ genezen is. De klachten en verschijnselen kunnen ook blijven of steeds terugkomen. Dan kan het colitis ulcerosa zijn.
Onderzoek
We doen in Tergooi MC vaak meerdere onderzoeken om te kijken of u colitis ulcerosa heeft:
- Lichamelijk onderzoek. Hierbij kijken we naar uw klachten. We vragen bijvoorbeeld hoe uw ontlasting is, hoe u eet, of u minder zin in eten heeft en of u gewicht verliest.
- Bloedonderzoek
- Onderzoek van uw ontlasting. Hiermee kunnen we kijken of uw klachten komen door een infectie met bacteriën, parasieten of wormen. Ook kijken we of het eiwit calprotectine in uw ontlasting zit. Dit kan wijzen op een chronische darmontsteking.
- Kijkonderzoek met een endoscoop: een flexibele slang met aan het uiteinde een kleine camera. Daarmee kijken we in het lichaam. De slang heeft een lampje en een camera en aan het eind zit een klein ‘schaartje’. Daarmee haalt de arts stukjes darmweefsel (biopten) weg om te onderzoeken.
- Radiologische onderzoeken, zoals een echografie, CT-scan of MRI-scan.
Behandeling
Medicijnen kunnen colitis ulcerosa niet genezen. Ze zijn wel belangrijk om uw ziekte rustig te krijgen en rustig te houden. Meestal krijgt u minder klachten met medicijnen of gaan de klachten helemaal weg.
Werken de medicijnen niet voldoende of krijgt u meer klachten? Dan kan een operatie een volgende stap zijn.
Met dank aan de Maag Lever Darm Stichting en www.crohn-colitis.nl voor het gebruik van deze informatie en het filmpje.