Allergieën
Bij een allergie reageert het afweersysteem op stoffen die normaal niet schadelijk zijn. Bijvoorbeeld op stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt of stoffen zoals nikkel en rubber.
Er zijn verschillende soorten allergie:
- inhalatieallergie, bijvoorbeeld een allergie voor huisstofmijt of hooikoorts
- voedselallergie, bijvoorbeeld voor koemelk, ei, pinda, noten of garnalen
- contactallergie, bijvoorbeeld voor nikkel, rubber, latex of make-up
- insectenallergie, bijvoorbeeld voor bijen- of wespensteken
- allergie voor medicijnen, bijvoorbeeld voor penicilline
Klachten
Bij een allergische reactie kunt u verschillende klachten met uw huid krijgen die ook bij een infectie kunnen ontstaan. Zoals jeuk, roodheid, zwellingen en blaasjes. Ook kan eczeem ontstaan door een allergie. Hoe lang iemand gevoelig is voor een bepaalde stof, verschilt per persoon.
Oorzaken
Ons afweersysteem probeert schadelijke indringers uit het lichaam te werken. Denk aan bacteriën, virussen en schimmels. Ons systeem herkent en onthoudt deze ‘indringers’ en maakt witte bloedcellen aan om ze te bestrijden. Bij een allergie worden stoffen die niet schadelijk zijn als indringer gezien. Het afweersysteem reageert daarop. En gaat ze bestrijden alsof er sprake is van een heftige infectie.
Onderzoek
We kijken of bij u sprake kan zijn van een allergische reactie. Met een allergieonderzoek kan de dermatoloog kijken of u overgevoelig bent voor bepaalde stoffen. We kunnen verschillende onderzoeken doen:
Priktesten
Bloedonderzoek
Allergietest met plakproeven
Behandeling
Voor een allergie kunt u medicijnen krijgen. Sommige mensen gebruiken de hele tijd medicijnen om zich te beschermen. Bij andere mensen is het genoeg om alleen medicijnen te nemen bij klachten. Wat kan, ligt aan welke klachten iemand heeft.