Alopecia areata

Haaruitval, haarverlies, kaalheid

Alopecia areata

Bij alopecia areata ontstaan opeens kale plekken waar normaal haren groeien. De kale plekken hebben meestal een ronde of ovale vorm. Alopecia areata zit vaak op het hoofd. Maar het kan ook ontstaan op andere plekken waar haren groeien. Bijvoorbeeld bij de wenkbrauwen, bij de baard, oksels en schaamstreek.

Klachten

Alopecia areata is te herkennen aan kale plekken met een ronde of ovale vorm. Ze ontstaan plotseling. Soms merkt u het zelf niet, maar zien bijvoorbeeld de kapper, uw familie of vrienden het. Ook uw nagels kunnen er soms anders uit gaan zien.

Bij erge alopecia areata valt het haar met grote plukken uit. Soms valt het haar niet op één plek uit, maar gebeurt dat overal op het hoofd. In zeldzame gevallen vallen alle haren op het hoofd en lichaam uit.

Van alopecia areata voelt u zich niet ziek. De kaalheid kan wel veel met u doen. Het kan u bijvoorbeeld onzeker maken over hoe u er uit ziet. Of het contact met andere mensen lastiger maken.

Oorzaken

Waarom iemand alopecia areata krijgt, is niet bekend. Het heeft waarschijnlijk te maken met hoe de afweer van het lichaam werkt. Het afweersysteem maakt een vergissing en richt zich tegen cellen van het eigen lichaam. Dit noemen we een auto-immuunziekte. Bij alopecia areata richt de afweer zich tegen de haarwortels.

Alopecia areata komt vaker voor bij mensen die al een auto-immuunziekte hebben. We zien het ook vaker bij mensen met aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts.

Onderzoek

Uw arts ziet meteen of u alopecia areata heeft als op uw hoofd één of meer kale plekken zitten. Het is moeilijker te zien als het haar meer verspreid uitvalt. Dan zal de arts zeker willen weten of het niet om een andere ziekte van de haren gaat. Vaak doen we dan een test door wat haar uit te trekken. Zo kunnen we zien hoe vast de haren zitten. Soms bekijkt de arts haren onder de microscoop. Of nemen we een klein stukje huid weg (biopt) om dit te onderzoeken.

Behandeling

Hoe het verder gaat als u alopecia areata heeft, is niet goed te zeggen. Meestal groeien de haren vanzelf weer terug. Soms na een paar maanden, soms na jaren. Een behandeling is niet nodig. Sommige behandeling kunnen wel helpen om de haren sneller terug te laten groeien:

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn hormonen die het lichaam ook zelf aanmaakt. Ze hebben invloed op uw afweersysteem. Door u met corticosteroïden te behandelen, proberen we wat te doen aan de verkeerde afweerreactie in de kale plekken.

We kunnen de corticosteroïden in de kale plekken inspuiten. Dat gebeurt met een dunne naald of met een soort hogedrukspuit (dermojet). We kunnen de corticosteroïden ook op de huid smeren als zalf, crème of lotion.

We doen deze behandeling alleen bij kleine kale plekken. Een paar weken na de behandeling beginnen de haren weer te groeien. Soms moeten we de behandeling nog een paar keer doen. Door de behandeling kan de huid op die plek dunner worden. Dat wordt na een tijdje vaak vanzelf weer beter. De behandeling met corticosteroïden werkt niet altijd.

Bij uitgebreide alopecia areata geven we soms tabletten met corticosteroïden. Maar het is nooit goed aangetoond of dit echt werkt. De tabletten kunnen ook zorgen voor bijwerkingen.

Plaatselijke immuuntherapie

In ernstige gevallen kunnen we kiezen voor plaatselijke immuuntherapie. U wordt dan eerst overgevoelig (allergisch) gemaakt voor een bepaalde stof. Daarna smeren we de kale plekken elke week in met de stof waarvoor u allergisch bent gemaakt. Hierdoor krijgt u op de ingesmeerde plekken een klein beetje allergisch contacteczeem. Deze allergische reactie lijkt de haarwortels aan te moedigen. Daardoor komt het haar soms weer terug. Bijwerkingen van de behandeling kunnen zijn:

  • jeuk
  • dikke lymfeklieren in de hals
  • soms pigmentafwijkingen. U ziet dan donkere of witte vlekken op uw huid.

Niet alle dermatologen doen deze behandeling.

Azelaïnezuur-crème en minoxidil-lotion

Andere ‘prikkelende stoffen’ zijn azelaïnezuur-crème en minoxidil-lotion. Dit laatste middel wordt niet door uw verzekeraar vergoed.

Hoe verder

Alopecia areata herstelt meestal helemaal als het gaat om kleine kale plekken. De haren die terugkomen zijn in het begin soms wit. Later krijgt u weer uw normale kleur haar. De haren kunnen ook op de ene plek terug groeien, maar dan op een andere plek uitvallen. Ook kan alopecia areata weggaan en jaren later weer terugkomen.

Heeft u erge alopecia areata en is al het haar op uw hoofd en lichaam weg? Dan komen de haren meestal niet helemaal terug. De kans dat de haren terugkomen is ook kleiner als:

  • u alopecia areata in uw jeugd heeft gekregen
  • er andere auto-immuunziekten bij u of in de familie zijn
  • u aanleg heeft voor eczeem, astma of hooikoorts

Wat u zelf kunt doen

  • Als u erg veel haar kwijt bent, kunt u denken aan een pruik of haarstukje. De zorgverzekeraar vergoedt dit voor een deel vanuit de basisverzekering. Of soms voor een groter deel als u een aanvullende verzekering heeft.
  • Een dieet of extra vitamines helpen niet. De haren gaan hierdoor niet groeien.
  • Heeft u problemen door het verlies van uw haar? Geestelijk of in contact met anderen? Bespreek dat met uw arts of iemand in uw omgeving.