Publicatie Parool

medische calamiteit

4 maart 2017

Publicatie Parool over medische calamiteit in Tergooi

Op zaterdag 4 maart heeft Het Parool een interview gepubliceerd met de ouders van een in 2013 helaas kort na de geboorte overleden kindje. Tergooi betreurt het overlijden van het kindje van de ouders die zich tot de krant hebben gewend zeer. Het tragische voorval heeft de ouders, familie en betrokken medewerkers van het ziekenhuis diep geraakt. Vanzelfsprekend hebben we naar aanleiding van deze tragische gebeurtenis in 2013 grondig en kritisch naar ons eigen handelen en eventuele verbeterpunten gekeken.

 

Transparantie is daarbij belangrijk. Daarom is door ons de afgelopen jaren vele malen contact met de ouders gezocht, zodat we hen het rapport van het interne onderzoek naar deze calamiteit konden toelichten en bespreken in een persoonlijk gesprek en de rapportage zouden hebben kunnen overhandigen. Wij hebben hen dat ook recent nog in een brief aangeboden. Die uitnodiging staat nog steeds. Transparantie kent echter ook beperkingen als het gaat om privacygevoelige gegevens. Wij respecteren de privacy van onze patiënten en moeten daarom terughoudend zijn om publiekelijk in discussie te gaan over individuele gevallen.

Tegelijk heeft iedereen recht om te weten of beoordeling van het incident heeft geresulteerd in verbeterpunten en eventuele implementatie hiervan. Het incident heeft aanleiding gegeven tot formalisering van een ‘tweede’ achterwacht in de dienst. In geval een gynaecoloog aan een spoedoperatie begint, informeert deze altijd naar de situatie op de verloskamers en belt zelf de tweede achterwacht om deze daarover te informeren. Afspraken hierover zijn sindsdien schriftelijk geprotocolleerd.

Los van dit incident heeft Tergooi sinds 2014 in Blaricum 24 uur per dag een operatieteam in huis om (gynaecologische) spoedoperaties uit te voeren. Hierdoor kan een noodzakelijke behandeling of operatie binnen 15 minuten worden gestart. Tergooi heeft dit advies van de werkgroep Zwangerschap & Geboorte  als één van de eerste van de niet-academisch ziekenhuizen in Nederland gerealiseerd.

Met deze maatregelen en de permanente in- en externe controle daarop streeft Tergooi naar maximale kwaliteit en veiligheid van zorg.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief