Hoog cholesterol
Klachten
In het dagelijks leven merkt u niets van hoog cholesterol. Dat is ook het gevaarlijke ervan. Sommige dingen aan uw uiterlijk kunnen wel wijzen op een hoog cholesterol:
- een witgele ring rond de iris voor een leeftijd van 45 jaar. De iris is het gekleurde deel van het oog.
- gelige bobbeltjes rond de oogleden.
- verdikkingen op de achillespees of de pezen van de handen, ellebogen of voeten.
Slagaderverkalking
Een hoog cholesterol kan zorgen dat de slagaders steeds nauwer worden. Dat noemen we slagaderverkalking. De meeste hart- en vaatziekten komen door slagaderverkalking.
Gevolgen van slagaderverkalking
Cholesteroldeeltjes en andere vetachtige stoffen blijven kleven op beschadigde plekken in de wanden van de slagaders. Zo ontstaat een verdikking. Langs een verdikking kan minder bloed stromen. Organen (zoals het hart of de hersenen) krijgen hierdoor minder zuurstof. Een verdikking kan ook scheuren. Dan ontstaat er een bloedprop. Die kan het bloedvat direct afsluiten verderop blijven steken. De bloedtoevoer wordt zo helemaal afgesloten. Het weefsel erachter krijgt geen zuurstof meer en sterft af.
Het ligt aan welk bloedvat wordt afgesloten wat de gevolgen zijn. Slagaderverkalking kan zorgen voor:
- angina pectoris of hartinfarct: bij vernauwing in de kransslagaders
- herseninfarct of TIA’s (beroerte): bij vernauwingen in de hersenvaten of halsslagaders
- vernauwing van de beenslagaders (etalagebenen)
- vernauwing van een nierslagader
Hoe hoger het cholesterolgehalte, hoe groter de kans op een hartinfarct, beroerte of andere gevolgen.
Oorzaken
Het lichaam gebruikt cholesterol als bouwsteen voor cellen en hormonen en voor de aanmaak van gal. Cholesteroldeeltjes worden via het bloed vervoerd. Een klein deel van het cholesterol krijgt u binnen via het eten. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Normaal gesproken wordt hier precies genoeg cholesterol aangemaakt.
Soms raakt het systeem uit balans. Dan wordt te veel cholesterol aangemaakt of gaat er te weinig cholesterol uit het bloed. Dit kan komen door bijvoorbeeld erfelijke aanleg of veel verzadigd vet in wat u eet.
Vetten in voeding
- slechte vetten: verzadigde vetten en transvetten
- goede vetten: onverzadigde vetten
Verzadigd vet en transvet is niet goed voor uw cholesterol. Vervang deze vetten in uw voeding daarom zo veel mogelijk door onverzadigde vetten.
Overgewicht
Erfelijkheid
Diabetes
Bij een goede behandeling van diabetes kan het cholesterol verbeteren. Vooral voor mensen die diabetes type 1 hebben. Bij mensen met diabetes type 2 werkt dit minder. Zij blijven vaker hoge waarden houden, ook als hun suikergehalte onder controle is.
Roken
Langzaam werkende schildklier
Onderzoek
Cholesterol meten
Van een hoog cholesterol voelt u niets. Daarom is het belangrijk om uw cholesterol te laten meten. Bij het meten van uw cholesterol meten we meerdere stofjes: LDL-cholesterol, HDL-cholesterol en bepaalde vetdeeltjes (triglyceriden). Uit de test komen een aantal waarden. Welke waarde normaal is, ligt aan de totale kans op een hart- of vaatziekte.
Totaal cholesterol
- gewenst: lager dan 5,0 mmol/l
- sterk verhoogd: boven de 8,0 mmol/l
LDL: slecht cholesterol
Hoe lager het LDL-cholesterol is, hoe beter. De streefwaardes verschillen per persoon. Dit heeft te maken met de kans op hart- en vaatziekten. Een LDL-cholesterol onder de 3,0 mmol/l is meestal goed. Voor mensen met meer kans op hart- en vaatziekten is de streefwaarde voor LDL-cholesterol lager:
- lager dan 2,6 mmol/l bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten
- lager dan 1,8 mmol/l bij mensen met hart- en vaatziekten die jonger zijn dan 70 jaar
HDL: goed cholesterol
Een streefwaarde is er niet. Maar een hogere waarde geeft mogelijk minder kans op hart- en vaatziekten. Dit geldt voor HDL-waarden:
- hoger dan 1,0 mmol/l bij mannen
- hoger dan 1,2 mmol/l bij vrouwen
Triglyceriden
Hoge waarden van triglyceriden zorgen dat slagaderverkalking ontstaat. Maar het effect is minder duidelijk dan bij LDL-cholesterol. Gezond eten helpt vaak al om de hoeveelheid triglyceriden te verlagen.
Ook voor triglyceriden geldt geen streefwaarde. Een waarde lager dan 1,7 mmol/l wijst op een lager risico op hart- en vaatziekten.
Hoe meten
U meet uw cholesterolgehalte met een bloedtest. U kunt dit via de huisarts doen of thuis met een zelftest. Via de huisarts is het meest betrouwbaar.
Via de huisarts
Zelf testen
Behandeling
De behandeling van hoog cholesterol bestaat uit adviezen om gezonder te leven. Soms krijgt u ook medicijnen om uw cholesterol te verlagen. En daarmee de kans op hart- of vaatziekten.
Gezond leven
Door gezond te leven verlaagt u uw cholesterol. Ook voorkomt u overgewicht en een hoge bloedruk.
- gezond eten: gebruik minder verzadigd vet
- afvallen bij overgewicht: vooral buikvet verhoogt het cholesterol
- genoeg bewegen: minimaal 2,5 uur per week
- stoppen met roken
Medicijnen
U krijgt vaak medicijnen als het totaal cholesterolgehalte boven de 8 mmol/l is. Of als u een erfelijke vorm van hoog cholesterol heeft. In andere gevallen krijgt u bij een hoog cholesterol niet altijd medicijnen. Uw huisarts wil dan eerst weten wat uw risico op hart- en vaatziekten is. Dan geldt:
- bij een hoog of zeer hoog risico zijn vaak medicijnen nodig
- bij een laag risico is het meestal genoeg om gezonder te gaan leven
Wanneer hoog risico
Uw risico is hoog als u naast een hoog slecht cholesterol al een hart- of vaatziekte heeft. Of bijvoorbeeld diabetes. Ook andere risicofactoren spelen een rol. Denk aan roken, een hoge bloeddruk of overgewicht. Daarnaast telt uw leeftijd en geslacht mee. En of hart- en vaatziekten in de familie voorkomen. De huisarts kijkt dus naar het totale plaatje.
Deze informatie is tot stand gekomen met dank aan de Hartstichting. De meest recente informatie over een hoog cholesterol leest u op de website van de Hartstichting.