Bypassoperatie van de kransslagader
De medische naam voor een bypassoperatie is Coronary Artery Bypass Grafting (CABG).
Voorbereiding
Wanneer een bypassoperatie
Bij vernauwingen in de kransslagaders onderzoekt de arts of een behandeling nodig is. En welke. Als de vernauwingen niet heel erg zijn, kiezen we meestal voor een dotter- of stentbehandeling. Dat doen we ook bij een acuut hartinfarct. In de volgende gevallen kiest de arts voor een bypassoperatie:
- u heeft op meerdere plekken erge vernauwingen
- de linker hoofdkransslagader is ernstig vernauwd
- u heeft voor iets anders al een openhartoperatie nodig, bijvoorbeeld een klepoperatie
- dotteren is niet mogelijk
Meestal komt u op een wachtlijst als u bent aangemeld voor een bypassoperatie.
Praten over behandeling
Een bypassoperatie kan spannend zijn. Het is een grote operatie waarvan u lang moet herstellen. Het is niet gek als u daar angstig voor bent. Praat met uw arts over de risico’s. Laat het weten als u tegen de behandeling opziet. Soms helpt het ook om met mensen te praten die al een bypassoperatie hebben gehad. Dan weet u beter wat u kunt verwachten.
Behandeling
Een bypassoperatie is een zware operatie. De operatie duurt ongeveer vier uur. Een bypassoperatie kunnen we op verschillende manieren doen. Welke manier we kiezen, ligt aan hoeveel omleidingen u nodig heeft, waar die moeten komen en hoe gezond u bent.
Openhartoperatie
Een bypassoperatie is een openhartoperatie. Hierbij opent de chirurg het borstbeen zodat het hart vrij komt te liggen. Zo kan de chirurg de kransslagaders goed zien en bereiken. Dit is een ingrijpende operatie die zorgt voor een grote wond. Soms is het mogelijk de operatie uit te voeren via één of meerdere kleine openingen.
Stilleggen hart
Om een bypass aan te kunnen leggen, moet de arts het hart meestal (voor een deel) stilleggen. Dit kan met een hart-longmachine of met de octopusmethode.
Hart-longmachine
Octopusmethode
Gebruik van aders
Voor de omleidingen gebruiken we bloedvaten uit uw eigen lichaam. Dit zijn bloedvaten die u kunt missen. Andere bloedvaten nemen hun werk over. Bij meerdere omleidingen gebruiken we slagaders en aders. Omleidingen van kunststof zijn er nog niet.
Slagaders uit de borst
Aders uit de benen
- Via twee kleine sneetjes onder en boven de ader die eruit gehaald moet worden. De chirurg gebruikt een camera en een speciaal apparaat om de zijtakjes van de ader te bekijken.
- Via een lange snee van 30 tot 60 centimeter in het onderbeen. Dit komt niet zo vaak meer voor.
Opereren met een robot
Soms gebruikt de chirurg een operatierobot. Die werkt via een kleine opening in de borstkas. De arts kan meekijken via een kleine videocamera. Die maakt beelden van het hart. De chirurg bestuurt de instrumenten op afstand, via de operatierobot. De operatierobot wordt niet veel gebruikt. Het is duur en de operatie duurt langer. Het is ook niet aangetoond dat de operatie met een robot beter werkt dan zonder.
Na de behandeling
Vaak blijft u iets langer dan een week in het ziekenhuis. Daar start meteen de revalidatie.
Mogelijke problemen
De operatie verloopt meestal zonder problemen. Mogelijke problemen na de operatie zijn nabloedingen, koorts, ontsteking van de operatiewond en hartritmestoornissen. Meestal zijn deze problemen goed te behandelen. Ze ontstaan vaak meteen na de operatie, als u nog in het ziekenhuis ligt. Dan kunnen artsen snel ingrijpen. Het risico op overlijden is klein.
Klachten net na de operatie
Het herstel heeft tijd nodig. Deze klachten komen net na de operatie het meest voor:
- pijn bij ademhalen of hoesten
- vermoeid en slap zijn
- pijn in de borst en spierpijn in de nek, rug en schouders (als de borstkas open is gemaakt)
- pijnlijke benen en vocht vasthouden in de benen (als aders uit het been gebruikt zijn bij operatie)
- tijdelijk wat verward of vergeetachtig zijn
- moeite met slapen
- sneller emotioneel of boos
Al deze klachten zijn normaal en gaan meestal vanzelf weer weg.
Wanneer contact opnemen
Bel bij klachten thuis eerst met uw huisarts. Neem in noodgevallen of bij twijfel contact op met uw eigen cardioloog. Bel altijd een arts als:
- u koorts heeft (boven 38,5 graden)
- de pijn aan de operatiewond erger wordt
- de operatiewond rood, dik en pijnlijk is of als er vocht uitkomt
- uw hartslag snel of onregelmatig is
- u pijn op de borst heeft zoals voor de operatie
- u kortademiger wordt
- u meer moet hoesten of slijm ophoest
Medicijnen en gezond leven
Thuis moet u medicijnen blijven slikken en gezond(er) leven. Zo voorkomt u dat er opnieuw vernauwingen in de kransslagaders komen.
Hartrevalidatie
Ongeveer vier weken na de operatie begint de hartrevalidatie. Hartrevalidatie helpt bij uw herstel. U leert uw eigen grenzen kennen en werkt aan uw conditie. En hoe u omgaat met angst voor inspanning. De verwijzing voor hartrevalidatie krijgt u van de cardioloog of verpleegkundig specialist.
Hoe lang de omleiding meegaat
Hoe lang een bypass meegaat ligt onder andere aan welke bloedvaten zijn gebruikt. Maar ook aan de conditie van uw bloedvaten. In de omleidingen zelf kunnen weer vernauwingen ontstaan. Die kans is kleiner met goede medicijnen en een gezonde leefstijl. Slagaders uit de borstkas kunnen beter tegen een hogere bloeddruk dan aders uit uw benen. Deze aders blijven daardoor langer open.
Adviezen
Steunkousen
Dagelijkse activiteiten en sporten
Bouw langzaam op wat u dagelijks doet:
- Wandel een stukje in eigen tempo en loop steeds iets verder als u geen klachten heeft.
- Fietsen mag meestal vier tot zes weken na de operatie. Op een hometrainer iets eerder.
- Begin met lichte klusjes in huis, zoals koken. Pak later wat zwaardere klussen op zoals stofzuigen, boodschappen tillen of grasmaaien.
- Vermijd stress en spanning
Ga de eerste weken niet (intensief) sporten. Het ligt aan uw herstel en conditie voor de operatie wanneer dit weer mag. Overleg dit als u een afspraak voor controle heeft met de cardioloog.
Autorijden
Vrijen
Vakantie
Doe het de eerste dagen van uw vakantie rustig aan. Bekijk wat u aankunt. Informeer vooraf hoe de medische voorzieningen zijn in het land waar u heengaat. Neem genoeg medicijnen mee. Vraag de apotheker om een geneesmiddelenkaart waar de medicijnen opstaan.
Weer aan het werk
Na een bypassoperatie zult u ook regelmatig contact hebben met de bedrijfsarts. De bedrijfsarts bespreekt hoe en hoe snel u weer aan het werk kunt. Hij of zij vraagt zo nodig advies aan de huisarts of cardioloog. Vaak kunt u hetzelfde werk blijven doen. Soms is het nodig de taken aan te passen.