Prostaatkanker
In de prostaat kan kanker ontstaan. Elk jaar krijgen ongeveer 12.000 mannen in Nederland te horen dat zij prostaatkanker hebben. Prostaatkanker is hiermee de vorm van kanker die het meest voorkomt bij mannen in Nederland.
Onderzoek
Rectaal toucher
Bij het rectaal toucher voelt de uroloog via de anus met de vinger hoe groot de prostaat is. En of er verdachte afwijkingen zijn.
PSA-test
De PSA-test meet de hoeveelheid PSA in het bloed. PSA staat voor prostaat specifiek antigeen. De cellen van de prostaat maken dit eiwit aan scheiden het uit. Neemt de hoeveelheid PSA in het bloed toe? Dan kan dat wijzen op prostaatkanker. Maar ook door een goedaardige vergroting of een ontsteking van de prostaat kan de hoeveelheid PSA toenemen. Meestal is een PSA waarde hoger dan 3ng/ml reden voor de huisarts om u door te verwijzen naar de uroloog. Die kan dan verder onderzoek doen.
Verder onderzoek
Echo van de prostaat
De uroloog kan een echografie van de prostaat maken. Bij een echografie gebruiken we ultrageluidsgolven om uw prostaat af te beelden. Het echoapparaat bestaat onder meer uit een kunststof buisje (een sonde) dat we via de anus inbrengen. Zo kunnen we goed meten hoe groot de prostaat is. En zien of er afwijkingen zijn bij de prostaat.
MRI-onderzoek prostaat
Met een MRI-onderzoek van de prostaat kunnen we verdachte afwijkingen aan uw prostaat zichtbaar maken. Bij een MRI-scan maken we gebruik van een heel sterk magnetisch veld en radiogolven. Hierdoor komen in het lichaam signalen vrij. Die worden opgevangen en omgezet in beeld. Zo maken we doorsnede-beelden van uw prostaat.
Prostaatbiopsie met MRI-fusie
Denken we na de MRI-scan aan prostaatkanker? Dan maken we een afspraak voor een prostaatbiopsie met MRI-fusie. Tijdens dit onderzoek nemen we heel nauwkeurig kleine reepjes weefsel uit uw prostaat. We gebruiken daarbij de MRI-beelden die eerder zijn gemaakt. De patholoog onderzoekt de stukjes weefsel daarna onder de microscoop.
PET-CT-scan met PSMA-contraststof
Een PET-CT-scan doen we als er meer kans is op de aanwezigheid van uitzaaiingen van de prostaatkanker. We maken een PET-CT-scan met PSMA-contraststof. Zo kunnen we zien waar in uw lichaam prostaatkankercellen zitten.
Behandeling
De uroloog bespreekt met u welke mogelijkheden er zijn om de prostaatkanker te behandelen. Uiteindelijk beslist u samen met uw uroloog voor welke behandeling u kiest. De volgende behandelingen komen het meest voor:
Afwachten (active surveillance)
Is vastgesteld dat de prostaatkanker niet agressief is? Dan hoeft die niet (direct) behandeld te worden. Wel houden we in de gaten of de prostaatkanker verandert. Dit noemen we active surveillance. Hierbij komt u regelmatig voor controle. Zien we dat de prostaatkanker toch gevaarlijkere kenmerken gaat vertonen? Dan gaan we alsnog actief behandelen. Meestal is dit niet nodig.
Operatie met operatierobot
De meest gebruikelijke operatie om prostaatkanker te behandelen, is een kijkoperatie met een operatierobot. Die operatie noemen we een Robot-geassisteerde prostatectomie (RARP). Met deze operatie kan de uroloog de prostaat heel precies weghalen. Met zo weinig mogelijk schade aan de weefsels daaromheen.
Bestraling
Bij uitwendige bestraling (EBRT) bestralen we de prostaat van buitenaf. U komt daarvoor in een bepaalde periode regelmatig naar het ziekenhuis. Soms starten we ook met een hormoonkuur om de bestraling beter te laten werken. Dat vergroot de kans om te overleven.
Hormoontherapie
Bij uitgezaaide prostaatkanker proberen we eerst meestal de aanmaak van testosteron te onderdrukken. De tumor groeit dan minder snel. U krijgt daarvoor medicijnen. Dit noemen we hormoontherapie. We starten soms ook met hormoontherapie om de kans op genezing bij bestraling groter te maken.
Waar is de behandeling
Voor de behandeling van kanker werkt Tergooi MC in de regio samen met andere ziekenhuizen. Dat betekent dat uw behandeling soms in een ander ziekenhuis is:
- Kiezen we voor een operatie? Dan is die in het Meander MC. Lees meer over de operatie op de website van Meander MC.
- Voor bestraling wordt u verwezen naar de afdeling Radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek. Daarover leest u meer op de website van het Antonie van Leeuwenhoek.
- Bij prostaatkanker met uitzaaiingen start uw uroloog meestal met een behandeling met hormonen. Ook kan uw uroloog u doorverwijzen naar de oncoloog om extra behandelingen te bespreken.
Eind 2023 was in het nieuws dat bij sommige ziekenhuizen veel patiënten last van urineverlies houden na de operatie. Graag zijn we open over de onze percentages. Dit zijn de resultaten uit het Meander MC waar patiënten uit het UMC Utrecht en Tergooi MC worden geopereerd aan prostaatkanker:
- Continent 3 maanden na operatie: 74 procent.
- Continent 6 maanden na operatie: 91 procent.
- Continent 12 maanden na operatie: 97 procent.
Lees het uitgebreide nieuwsbericht op de website van Meander MC.