Behandeling in

Schouder- en Elleboogcentrum

28 november 2017

twee mannen in vliegtuig
Patrick Kolsteeg (links) met orthopedisch chirurg Maarten de Vos

Schouder- en Elleboogcentrum helpt pechvogels weer op weg

Twee pechvogels, twee ongelukkige valpartijen met forse impact. De vrachtwagenchauffeur breekt bij het in- en uitladen zijn elleboog en heeft nu noodgedwongen ander werk. De verkeersvlieger valt eerst op de ene, dan op de andere schouder en vliegt voorlopig niet. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn dik tevreden over de behandeling bij het Schouder- en Elleboogcentrum in Tergooi.

 

Tijdens het skiën in Oostenrijk valt Patrick Kolsteeg ongelukkig op zijn linkerschouder. De röntgenfoto laat geen botbreuken zien, terug in Nederland toont de MRI wel een forse spierscheur. Dr. Maarten de Vos, orthopedisch chirurg van het Schouder- en Elleboogcentrum in Tergooi, laat snel een MRI maken en besluit te opereren. Hij verplaatst een pees over het schoudergewricht. Zo moet de stabiliteit van de schouder herstellen en vroegtijdige schade aan het gewricht worden voorkomen.

Vooraf krijgt de onfortuinlijke skiër morfine tegen de pijn. ‘De eerste dagen na de operatie waren erg pijnlijk’, zegt Kolsteeg. ‘Fijn dat bij deze operaties proactief wordt ingespeeld op pijnbestrijding.’ Direct na de operatie start een gespecialiseerde fysiotherapeut van het centrum met de revalidatie. Het gaat steeds beter, al kan hij zijn arm nog niet volledig boven zijn hoofd krijgen, iets wat wel nodig is om veilig een vliegtuig te kunnen besturen. De verwachting is dat volledig herstel mogelijk is.

Pech

Dan slaat het noodlot opnieuw toe. Als trotse vader kijkt Kolsteeg op het vliegveld in Hilversum omhoog naar zijn zweefvliegende zoon… en stapt in een konijnenhol. Hij denkt maar aan één ding: niet op zijn kwetsbare linkerarm vallen. Nu vangt de rechterschouder de klap op. Ook nu geen botbreuk, zo blijkt op de Spoedeisende Hulp, maar hij voelt dat het niet goed zit. Hij belt De Vos. Die maakt de volgende dag tijd in zijn agenda en spreekt opnieuw snel een MRI af. De Vos: ‘Wij hebben vanuit het Schouder- en Elleboogcentrum een afspraak met de afdeling Radiologie dat onze patiënten direct voor een MRI langs kunnen komen. We willen graag dat onze patiënten op één dag alle onderzoeken krijgen en snel weten waar ze aan toe zijn.’ Kolsteeg heeft opnieuw een spierscheuring opgelopen. Besloten wordt eerst te kijken of het lichaam dit in combinatie met fysiotherapie zelf kan herstellen.

Elleboogbreuk

De andere pechvogel heet Rob Damkat. Als hij in Italië op een trap de lading van zijn vrachtwagen vastzet, glijdt de trap weg. Hij valt op zijn elleboog. Er is een nare breuk te zien, ingrijpen kan niet meteen, eerst moet de zwelling verminderen. Met een collega rijdt hij terug naar Nederland. Een orthopeed in een ander ziekenhuis verwijst hem naar De Vos in Tergooi, omdat dit ‘een van de mensen in Nederland is die dit kan oplossen’.

De Vos kiest voor opereren en plaatst een nieuw kopje aan het bot van de onderarm. Ook na de nodige fysiotherapie blijft het buigen van de elleboog een probleem. Het lukt hem bijvoorbeeld niet om zijn hand naar de mond brengen om te eten. Het lichaam heeft te veel bot aangemaakt, een volgende operatie volgt. Het buigen blijft een probleem. Dan rest nog maar één oplossing: een elleboogprothese. Damkat: ‘De mensen van het Schouder- en Elleboogcentrum hebben er alles aan gedaan om mijn gewricht te redden – een prothese blijft tenslotte een namaakgewricht. Dit is niet gelukt, mijn elleboog was te veel beschadigd. Met mijn prothese kan ik mijn elleboog nu bijna weer volledig buigen, ik mag alleen geen zwaar til- en trekwerk meer doen. In- en uitladen van een vrachtwagen lukt niet meer. Ik ben nu havenmeester in een jachthaven, dat gaat perfect.’

Lastige gevallen

Verkeersvlieger Kolsteeg is nog niet zover, werken in de cockpit is nog niet mogelijk. Hopelijk lukt dat zonder tweede operatie. ‘De expertise van De Vos en de korte lijnen met de radioloog en fysiotherapeut geven me vertrouwen dat ik weer in de cockpit terugkeer. De Vos is een specialist in lastige gevallen, al maak ik het hem met mijn ongelukkige val op mijn ándere schouder wel héél lastig!’

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief