Uses cases

waar we trots op zijn

Antistolling

Bij de behandeling van patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken (interne geneeskunde), zijn verschillende zorgverleners betrokken uit zowel de eerste als tweede lijn. Samenhang binnen de keten is essentieel maar veelal complex en een potentiële bron van fouten. Eén van de aanbevelingen uit de Landelijke Standaard Ketenzorg Antistolling (LSKA) – opgenomen in de aangepaste IGJ-kwaliteitsindicator voor antistollingsbeleid – is het vormgeven van lokale, multidisciplinaire samenwerking binnen het ziekenhuis om kwaliteit en veiligheid in antistollingszorg te vergroten. Binnen Tergooi MC spelen opgeleide trombosevigilantie-medewerkers hierin een centrale rol. Zij zorgen voor de borging van het casemanagement antistollingszorg door onder andere een centrale rol in (complicatie)screening, interne audits en up-to-date houden van protocollen. Sinds de start in 2021 is duidelijke verbetering in zorg merkbaar. Niet alleen hebben patiënten, zorgprofessionals en ketenpartners een duidelijk aanspreekpunt bij vragen, bovenal is de werkwijze een duidelijke kwaliteitsverbetering. Zo is onder meer de veiligheid van zorg verhoogd door een check op indicatie en dosering van antistollingsmedicatie bij complicaties. Dit alles voorkomt spoedopnames en daarmee ook ligdagen.

 

Cardiovasculair risicomanagement (CVRM)

Alle patiënten in de regio met een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten én een verhoogd LDL-cholesterol worden in een nieuw protocol uniform behandeld door de cardiologen en internisten van Tergooi MC en de huisartsen in de regio. Dit protocol schrijft een adequate cholesterolverlager (statine) voor die minder bijwerkingen geeft dan andere statines en bij meer patiënten een adequate cholesterolspiegel geeft. Daarnaast wordt ingezet op digitale consultatie tussen huisarts en medisch specialist. Als de huisarts twijfelt over de juiste behandeling bij de patiënt en het protocol onvoldoende antwoord geeft, dan kunnen zij digitaal via Zorgdomein de medisch specialist consulteren. Met deze twee veranderingen kunnen we verwijzingen naar Tergooi MC verminderen, terwijl de huisarts sneller en beter geholpen wordt. Tot slot leidt dit protocol tot een uniform statinebeleid binnen Tergooi MC. Hierdoor voorkomen we events en kan de patiënt sneller terug naar de huisarts. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

 

GEM-team

Geriatric Emergency Medicine (GEM)-team. Hierbij komt een multidisciplinair team in medebehandeling bij kwetsbare ouderen op de SEH. Door nauw samen te werken met de hoofdbehandelaar is de kwetsbare oudere snel en goed in beeld. De kans dat relevante diagnoses worden gemist verkleint, terwijl de kans vergroot dat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek ontvangt. Dankzij ons digitale handboek vindt landelijk navolging plaats. Lees ook dit nieuwsbericht.

 

Meekijkconsulten

Met het meekijkconsult consulteert de huisarts eenvoudig een medisch specialist via een digitaal aanvraagformulier. De medisch specialist geeft vaak dezelfde of de volgende dag nog antwoord, uiterlijk binnen drie dagen. Doordat het advies schriftelijk wordt gegeven, komt het automatisch in het dossier van de patiënt. De adviesbrief is ook inzichtelijk voor de patiënt op het patiëntenportaal. Bovendien staat er een vergoeding tegenover voor de huisarts en medisch specialist. Op deze manier werken de huisarts en specialist nauw samen en kan de patiënt vaak onder behandeling van de huisarts blijven.

 

Technische thuiszorg

Door verpleegtechnische handelingen thuis uit te voeren, kunnen patiënten eerder het ziekenhuis weer verlaten en naar huis. De technische thuiszorg is gestart voor patiënten die kortdurend antibiotica via een perifeer infuus nodig hebben, bijvoorbeeld bij diverticulitis en appendicitis (afdeling chirurgie). Hierna zijn ook andere patiëntgroepen en specialismen gebruik gaan maken van de technische thuiszorg. Verpleegtechnische handelingen die thuis gedaan kunnen worden zijn bijvoorbeeld injecteren, katheteriseren, infuus inbrengen, antibiotica geven via het infuus, stoma aanleggen, maagsonde inbrengen en zuurstof toedienen. Voor de technische thuiszorg werken Tergooi MC en het verpleegkundig team van thuiszorginstellingen Amaris en Vivium nauw samen. Meer hierover lees je in dit nieuwsbericht.

 

Alle andere use cases

Voor een overzicht van alle use cases, klik hier.