K. Lisabeth-Broné

Physician Assistant

Mw. Kristel Lisabeth-Broné
Physician Assistant

In Tergooi sinds: 1996
BIG-Number: 59924153481

‘Iedere persoon is anders, tijdens de voorlichtingsgesprekken is het dan ook van belang te achterhalen óf en zo ja welke reconstructie het beste bij iemand past.’

Als Physician Assistant (PA) voor de Plastische Chirurgie ben ik sinds 2014 nauw betrokken bij de verschillende borstreconstructies. Tijdens mijn eigen spreekuur op de polikliniek geef ik uitgebreide voorlichting over de diverse reconstructiemogelijkheden. Iedere persoon is anders, tijdens de voorlichtingsgesprekken is het dan ook van belang te achterhalen óf en zo ja welke reconstructie het beste bij iemand past. De uitdaging voor mij is om de informatie zo compleet en begrijpelijk mogelijk over te brengen, zonder dat patiënten ondergesneeuwd raken door informatie, maar wel in staat zijn om de voor hen juiste beslissing te nemen.

Tevens assisteer ik op de operatiekamer bij alle DIEP-flap reconstructies en regelmatig bij de overige borstreconstructies. Het creëren van een nieuwe borst is één van de mooiste dingen op chirurgisch gebied. Het is erg dankbaar om betrokken te mogen zijn bij de patiënten in de opbouwende fase rond of na de borstkankerbehandeling. Doordat ik eveneens werkzaam ben op het Mammacentrum in Tergooi MC kan ik al mijn kennis rondom borstkanker meenemen in mijn werk op de Plastische Chirurgie. Het kan dus voorkomen dat patiënten mij al kennen van het Mammacentrum. Vaak wordt een ‘bekend gezicht’ als prettig ervaren.

Voordat ik als PA werkzaam werd op de Plastische Reconstructieve Chirurgie, heb ik 18 jaar als operatie-assistent in Tergooi MC gewerkt. Hierdoor had ik al veel kennis rondom de borstoperaties en de anatomie.

Een Physician Assistant (PA) heeft een 3-jarige masteropleiding gevolgd na een eerdere HBO-opleiding en werkervaring in de gezondheidszorg. Een PA werkt zeer nauw samen met de medisch specialist en neemt (zelfstandig) taken van de medisch specialist over. Zo kan een PA uw klachten in kaart brengen (anamnese), lichamelijk onderzoek verrichten, een diagnose stellen en verder onderzoek aanvragen. Ook kunnen zij soms zelfstandig kleine behandelingen verrichten. Een PA werkt altijd onder supervisie van een arts of medisch specialist, bij complexe zaken kan de medisch specialist dan altijd mee komen kijken.