Tumor hersenvlies
Een meningeoom is een gezwel of tumor die ontstaat in het hersenvlies. Dat kan dus overal zijn waar hersenvlies zit. Rond de hersenen en het ruggenmerg en tussen de hersendelen. Een meningeoom is meestal goedaardig.
Klachten
Een meningeoom groeit langzaam. Sommige klachten ontstaan daarom ook langzaam en sluipend. Doordat de tumor langzaam groeit, zijn de hersenen eraan gewend. Tot er een moment komt dat de hersenen zelf geïrriteerd raken. Dan krijgt u vaak duidelijke klachten.
Welke klachten u heeft, ligt aan waar het meningeoom zit. Iemand met een meningeoom is vaak vermoeid en overgevoelig voor prikkels. Bijvoorbeeld voor licht, geluid en drukte. Als een meningeoom groeit, kan dit druk geven op gezond hersenweefsel. Daardoor raken de functies van dat hersenweefsel in de war. U kunt de volgende klachten hebben:
- zwakke of verlamde armen of benen
- een ander gevoel op de huid
- problemen met taal
- problemen om aandacht te houden
- verandering in gedrag
Een meningeoom rond de oogzenuw kan zorgen dat u met één oog minder goed ziet. Met een meningeoom bij de schedelbasis of oogkas heeft u bijvoorbeeld last van:
- minder goed zien
- dubbel zien
- uitpuilen van een oog
- verlies van kracht of gevoel in uw gezicht
Door druk van het meningeoom op de hersenschors is er een grotere kans op epileptische aanvallen.
Geen klachten
U kunt ook een meningeoom hebben zonder dat u klachten heeft. Vaak vinden we een meningeoom toevallig als we voor iets anders een scan van de hersenen maken.
Oorzaken
Een meningeoom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal ontstaat een meningeoom op middelbare leeftijd. Hoe een meningeoom komt, is vaak niet bekend. Patiënten bij wie in het verleden de schedel bestraald is, hebben een grotere kans op een meningeoom. Ook bij sommige aangeboren afwijkingen zien we vaker meningeomen. Bijvoorbeeld bij neurofibromatose. Wetenschappelijk bewijs dat het gebruik van mobiele telefoons meer kans geeft op een meningeoom is er niet.
Hormonen en medicijnen
Veranderingen in hormonen en medicijnen die invloed hebben op hormonen maken de kans op een meningeoom groter. Ze kunnen ook invloed hebben op de groei van het meningeoom. Daarom adviseren we soms om te stoppen met anticonceptie. Bijvoorbeeld met de (prik)pil. Het is belangrijk om ons te laten weten als u ooit een behandeling met hormonen heeft gehad. Denk aan groeihormonen of fertiliteittherapie.
Onderzoek
De arts kijkt naar uw ziektegeschiedenis, doet neurologisch onderzoek en maakt een scan van de hersenen of het ruggenmerg. Een meningeoom kan met een CT-scan ontdekt worden. Een MRI-scan is nodig om te weten hoe we u het beste kunnen behandelen. Voor de behandeling is ook belangrijk om te weten welk soort meningeoom u heeft.
Soorten meningeoom
De patholoog kijkt met een microscoop naar de eigenschappen van het meningeoom. Zo bepalen we welke graad het meningeoom heeft. De graad zegt iets over hoe snel het meningeoom groeit:
Graad 1
Graad 2
Graad 3
DNA meningeoom
We kijken soms naar het erfelijk materiaal (het DNA) van een meningeoom. Sommige veranderingen daarin zeggen ook iets over welk soort het is. En wat er in de toekomst mee zal gebeuren
Behandeling
Hoe we een meningeoom behandelen, ligt aan:
- waar het meningeoom zit
- hoe groot het meningeoom is
- hoe snel het meningeoom groeit
Het is ook belangrijk of u klachten of last van uitval heeft. En hoe oud en fit u bent.
Mogelijke behandelingen
Bij een meningeoom kunnen we drie dingen doen:
Afwachten en scans maken
Een operatie
Bij de operatie maakt de arts een luikje in de schedel boven het gebied waar de tumor zit. We openen het harde hersenvlies en halen de tumor weg. Natuurlijk blijven we daarbij zoveel mogelijk weg van gebieden in de hersenen met belangrijke functies. Soms is het meningeoom vergroeid met belangrijke zenuwen of bloedvaten. Dan kunnen we het niet altijd helemaal weghalen.
Bestralen (radiotherapie)
Deze tekst is tot stand gekomen met dank aan de Nederlandse Vereniging voor Neurologie.