Wall of Nursing 2.0
In deze Wall of Nursing 2.0 beschrijven we waar wij, als verpleegkundigen in Tergooi MC, aanzet tot en uitvoering aan gaan geven. Deze keer geen muur met vellen papier, maar digitaal en voor een ieder te raadplegen.
In 2017 hebben we onze eerste Wall of Nursing gemaakt: grote vellen papier waarop we de verpleegkundige ambities tot aan 2023 tekenden, het jaar van de verhuizing naar de nieuwbouw. In april 2022 heeft een grote groepverpleegkundigen en managers tijdens de werkweek Excellente Zorg nagedacht over de vraagstukken die voor ons liggen. Duidelijk werd dat verpleegkundige kracht de motor is om beweging te kunnen maken in de zorg. Met een vijftal werkgroepen zijn we aan de slag gegaan en hebben we inhoud gegeven aan zorgkracht, stuurkracht, groeikracht, leiderschapskracht en veranderkracht.
Inspiratiebronnen
Een drietal inspiratiebronnen waren belangrijk voor onze ambities.
Presentiebenadering
De presentiebenadering helpt ons in onze beroepsuitoefening waarin we willen aansluiten bij en afstemmen op wat de ander aandraagt en bezighoudt. Deze benadering hebben we verwerkt in onze visie op verpleegkunde. Zo wordt relationeel werken de basis binnen het verpleegproces.
Passende zorg
Het IZA doet ook een beroep op verpleegkundigen. Het legt ons een verplichting op om regionaal en landelijk te denken, om kennis en informatie te delen. We moeten niet alleen onze eigen processen zo goed en efficiënt mogelijk inrichten, maar samenwerken in de gehele zorgketen. Hierbij gaan we continu op zoek naar de best passende zorg en uitkomsten. Het IZA beoogt de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van VWS en een groot aantal partijen in de zorg.
Professionalisering
Deze kernwaarden zijn voor ons van groot belang in de manier waarop wij met elkaar omgaan, aandacht geven aan elkaar, nieuwe ideeën uitproberen en invulling geven aan ons werk. Je gaat ze vast en zeker herkennen in onze plannen. Deze ontwikkelagenda vraagt een lerende beroepsgroep van zelfbewuste, ambitieuze en inventieve verpleegkundigen met een groot hart. Want zorg moet samen! Hoe we dit doen, lezen (en horen) jullie in deze Wall of Nursing 2.0. Nog meer weten? Download dan de volledige Wall of Nursing 2.0
De verpleegkundige raad fungeerde als klankbordgroep voor deze verpleegkundige ontwikkelagenda.
Zorgkracht
In de gezondheidszorg is een verschuiving gaande van ‘ziekte en zorg’ naar ‘gezondheid en gedrag’. Zorg en behandeling staan in het teken van het stimuleren, herstellen of zoveel mogelijk behouden van het functioneren van de patiënt. Met nieuw gedrag van zowel zorgprofessionals als patiënten, en met (digitale) hulpmiddelen, komen het verhaal, doelen en gezondheidsvaardigheden van de patiënt centraal te staan. Zorg moet samen betekent: aandacht, relationeel werken, denken vanuit en met de patiënt over de te verlenen zorg. Die zorg verlenen we vakkundig, met goed gebruik van technologie.
Stuurkracht
Verpleegkundigen zijn eigenaar van het vakgebied verpleegkunde en werken bevlogen aan hun vak en kwaliteitsbewustzijn. Kwaliteit draait om het nemen van verantwoordelijkheid voor het proces en de uitkomsten van verpleegkundige zorg. Dat kan door tellen (data), vertellen (verhalen) en vooral door continue reflectie: hoe weten we wat goede zorg is en dat we die zorg goed hebben verleend? Eigenaarschap en kwaliteitsbewustzijn groeien binnen een omgeving waarin we recht doen aan het werk van verpleegkundigen, focus op de inhoud, een gepast discours, ruimte voor een eigen aanpak, ‘van controle naar vertrouwen’. Zorg moet samen betekent: interprofessioneel, al onderzoekend, de zorg continu verbeteren.
Groeikracht
Lerende verpleegkundigen zijn zich bewust van hun functioneren en maken hun professionele en persoonlijke ambities waar. Als goed werkgever creëert de organisatie condities waaronder verpleegkundigen zich professioneel en persoonlijk ten volle kunnen ontwikkelen. Het verpleegkundig ‘team van de toekomst’ kenmerkt zich door een groei in organiserende professionaliteit. Met toenemende zelforganisatie zijn verpleegkundigen gesprekspartner en mede-eigenaar in het scheppen van een gezonde professionele werkomgeving. Zorg moet samen betekent: leren en kwalificeren, bevlogenheid en veerkracht, teamontwikkeling.
Leiderschapskracht
Leiderschap is zichtbaar in momenten. Het is de invloed die verpleegkundigen uitoefenen in hun zorg aan patiënten, alsook op de strategische richting van de organisatie. Leiderschap is verweven in het dagelijks werk van verpleegkundigen. Zichtbare en onzichtbare acties in interactie met andere professionals, met patiënten en in verbinding met de organisatie, de collega’s in de regio en daarbuiten.
Sterke leiders inspireren:
- Werken met liefde, lef (rebels) en zetten plezier op één
- Dragen uit dat een houding een keuze is
- Hebben focus
- Leren iedere dag iets nieuws
- Maken het verschil voor hun collega’s
Leiderschap is de basis voor verpleegkundige zeggenschap en veerkracht. Zorg moet samen betekent: ruimte maken voor verschillende belanghebbenden en intensieve samenwerking in netwerken in de samenleving.
Veranderkracht
Verpleegkundigen ontlenen hun kracht om te veranderen uit waarden en wetenschap, door te leren en te onderzoeken. Het verpleegkundig vak is veelomvattend en ontwikkelt zich snel. Continu verbeteren, innoveren en het doen van onderzoek zijn dan ook onmisbare verantwoordelijkheden van verpleegkundigen. Het wetenschappelijk onderzoek dat hierbij past, is praktijkgericht en bij voorkeur interprofessioneel, het ‘laboratorium’ is de dagelijks praktijk.
Het is onze ambitie dat steeds meer verpleegkundigen toegerust zijn met state of the art besliskunde en kennis om optimale zorg te leveren. Dit noemen we ‘academisering van de verpleegkunde’. Zorg moet samen betekent: verschillende perspectieven bij elkaar brengen: patiënt, professional en wetenschap.
Verpleegkundigen aan zet
Dit ambitieuze beleidsplan vraagt kracht. We geloven dat verpleegkundigen de vijf krachten, zoals hier beschreven, in zich hebben. Als we een omgeving kunnen creëren waar deze tot bloei komen, leidt dit tot bevlogen verpleegkundigen die waardevolle en toegankelijke zorg geven. Ontwikkelen en veranderen is geen lineair proces. Dit beleidsplan bevat een globale inhoud, die we werkenderwijs gaan realiseren. Bij de uitvoering laten we ons leiden door actuele gebeurtenissen en emergentie, dus nemen we timing continu mee. We werken vanuit energie en enthousiasme. Voor onze daadkracht gebruiken we de verbinding binnen de verpleegkundige beroepsgroep, met leidinggevenden, met anderen in de organisatie en in de regio.
Het eigenaarschap voor deze ontwikkelagenda ligt bij Bureau Verpleegkundige Zaken, met ondersteuning van de Verpleegkundige Raad. De uitvoering doen we met de hele beroepsgroep en met een ieder waar we mee samenwerken.