Mammografie met contrast
Een mammografie is een röntgenfoto van uw borst. Bij een mammografie met contrast geven we u vlak voor we de foto’s maken een contrastmiddel via een infuus. Daardoor kunnen we uw borst nog nauwkeuriger in beeld brengen. Het is te vergelijken met wat we via een MRI kunnen zien.
Voorbereiding
We kunnen deze mammografie niet doen als:
- u borstimplantaten heeft
- u allergisch bent voor het contrastmiddel waar jodium in zit
- uw nieren niet goed genoeg werken. Om dit te bepalen stellen we voor het onderzoek een aantal vragen.
Dag van het onderzoek
- Gebruik op de dag van het onderzoek geen bodylotion en deodorant. Dat maakt het lastiger om het onderzoek goed uit te voeren en te beoordelen.
- Heeft u moedervlekken, wratten, vetbultjes of littekens op uw borsten? Geef dit door aan de röntgenlaborant. De vlekken of bultjes zijn soms te zien op de röntgenfoto. Ze kunnen er uitzien als een verdacht plekje. Daarom is het belangrijk dat degene die de foto beoordeelt dit weet.
- Laat het de laborant weten als u (misschien) zwanger bent.
- Geeft u borstvoeding of bent u hier minder dan zes maanden geleden mee gestopt? Geef dit door aan de laborant.
Onderzoek
We doen het onderzoek in het Borstkankercentrum. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Een laborant van de afdeling Radiologie maakt de röntgenfoto’s.
- Om de röntgenfoto te kunnen maken, vragen we u uw bovenkleding uit te trekken.
- U krijgt een tijdelijk infuus in de arm. Via het infuus geven we u het contrastmiddel. Van dit middel kunt u een warm gevoel krijgen. U kunt een vieze smaak in de mond krijgen. Of het gevoel dat u in de broek plast. Dit duurt maar kort.
- Direct nadat we het contrastmiddel hebben gegeven, maken we de foto’s. De laborant legt uw borst daarvoor op een plaat en drukt met een andere plaat uw borst plat. Zo kunnen we de weefselstructuur zo goed mogelijk in beeld brengen. Het platdrukken van de borst kan pijnlijk zijn. Het duurt maar een paar seconden. Probeer u zoveel mogelijk te ontspannen. Bij het samendrukken van de borst kan er soms wat vocht uit de tepel komen.
- Meestal maken we van beide borsten twee opnames uit verschillende richtingen.
- Als het nodig is, doen we extra onderzoek. Dit kan een extra foto of echografie zijn. Of we kunnen wat weefselcellen wegnemen voor onderzoek (punctie/biopt).
- Als het onderzoek klaar is, halen we het infuus weer weg.
Na het onderzoek
Veel drinken
In het infuus zit een middel met jodium. Het is daarom goed om na het onderzoek meer te drinken dan anders. Ons advies is twee liter water in de 24 uur na het onderzoek.
Uitslag
Van de chirurg of verpleegkundig specialist krijgt u de uitslag van de mammografie en andere onderzoeken. Soms is nog extra onderzoek nodig om te kijken wat er aan de hand is.