Nierfalen polikliniek
Bij nierfalen is er spraken van een verminderde nierfunctie, ook wel nierinsufficiëntie of nierschade genoemd. Hierdoor lukt het de nieren niet om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen via de urine. Nierfalen kan plotseling (acuut) of langzaam en sluipend (chronisch) ontstaan.
U komt terecht op de nierfalen polikliniek als u last heeft van nierfalen. Bij ons krijgt u voorlichting over uw aandoening en de behandelingen.
Wie komt u tegen tijdens uw bezoek?
- de nefroloog
- de verpleegkundige
- de maatschappelijk werker
- de diëtist
Hoe gaat dit in de praktijk?
- De nefroloog meldt u aan bij de nierfalen polikliniek.
- De maatschappelijk werker neemt dan op korte termijn telefonisch contact met u op om een huisbezoek af te spreken.
- De maatschappelijk werker brengt de verpleegkundige van de nierfalen polikliniek op de hoogte van dit kennismakingsbezoek.
- De verpleegkundige legt u uit wat u tijdens het nierfalen traject kunt verwachten en geeft u specifieke voorlichting welke voor u van toepassing is.
- U maakt kennis met de diëtiste. Zij geeft u voedingsadviezen welke belangrijk zijn om op te volgen bij patiënten met nierfalen.
Welke behandelingen zijn er mogelijk?
Tijdens de voorlichting bespreken we samen met u welke behandeling het beste is. Een voorlichting duurt gemiddeld een half uur. De volgende behandelingen zijn mogelijk;
Hemodialyse
Door hemodialyse worden afvalstoffen en vocht uit het bloed verwijderd met behulp van een kunstnier. U krijgt vooraf een katheter (kunststof slangetje vanuit de borstkas) of een shunt (een shunt geeft toegang tot de bloedbaan voor dialyse. Het is een verbinding onder de huid tussen een slagader en een ader). De dialyse vindt plaats in het dialysecentrum, 3 keer per week, overdag.
Peritoneale dialyse
Bij peritoneale dialyse worden de afvalstoffen, met behulp van uw eigen buikvlies, verwijderd. U krijgt dan een peritoneale dialysekatheter (een kunststofslangetje in de buik dat nodig is om te dialyseren). Peritoneale dialyse is een zelfstandige behandeling en die doet u thuis. U krijgt training voordat u dit thuis gaat doen. Er zijn twee vormen: APD en CAPD. APD doet u ’s nachts, tijdens het slapen met behulp van een machine, CAPD doet u overdag (4 keer per dag) handmatig.
Niertransplantatie
Bent u geschikt voor transplantatie? Dan krijgt u eerst uitgebreide voorlichting en gaat u met de nefroloog in gesprek. In Tergooi MC worden de voorbereidende onderzoeken gedaan, de transplantatie zelf vindt plaats in een academisch ziekenhuis.
Geen behandeling
Uw keuze kan zijn om niet behandeld te worden, maar het kan ook zijn dat u niet in aanmerking komt voor een behandeling. In dat geval krijgt u alle begeleiding die u nodig heeft.
Ons team
Informatie over aandoeningen, onderzoeken en behandelingen
Patiënteninformatie
van deze afdeling