Gemeente Hilversum buigt zich over aanpassingen bestemmingsplan Monnikenberg

13 april 2017

Per donderdag 13 april ligt het geactualiseerde bestemmingsplan Monnikenberg ter inzage voor inwoners van Hilversum. Op Monnikenberg komt een gezondheidspark in combinatie met woningen en natuur. In 2013 ging de gemeenteraad unaniem akkoord met dit plan. Nu Tergooi de financiering rond heeft en die van Merem in een vergevorderd stadium is, hebben de initiatiefnemers op Monnikenberg enkele inhoudelijke wijzigingen op het masterplan voorgesteld. Wethouder Eric van der Want: ‘Met de voorgestelde gedeeltelijke wijzigingen behouden we de kwaliteit op het gebied van zorg, wonen, landschap en natuur.’  

 

De partners op Monnikenberg, Tergooi, Merem, HPG Hilversum en het Goois Natuurreservaat hebben de afgelopen jaren achter de schermen voorbereidingen getroffen voor de uitvoering van Plan Monnikenberg. Zowel Tergooi als Merem besloten voor gefaseerde nieuwbouw. Onder andere die keuze en ontwikkelingen in de zorg en woningmarkt hebben geleid tot enkele aanpassingsvoorstellen van Plan Monnikenberg.

Enkele aanpassingen in het plan

Tergooi en Merem
Zo krijgt het gebied ten zuiden van Tergooi een landschappelijker karakter met minder dominante bebouwing omdat er gekozen wordt voor gebouwen die qua vormgeving goed passen in het groen, waaronder het nieuwe parkeergebouw, het nevengebouw en het RAV-gebouw. Merem start bij haar gefaseerde plan met het realiseren van een schoolcampus met zorg; als eerste de Mytylschool en een behandelplein voor kinderen met een beperking. Een deel van het terrein van Merem komt vrij voor woningbouw. Hier zal laagbouw (grondgebonden woningen) gerealiseerd worden in plaats van de eerder voorgenomen hoogbouw (gestapelde bouw). In het plan is de zorgboulevard vervallen; Tergooi en Merem groeperen hun nieuwbouw rond ‘boskamers’ waarbij veel bestaande bomen worden ingepast.

HPG
Ook voor HPG Hilversum is na een marktverkenning een aanpassing gedaan in het plan: er komt een gevarieerd woningbouwprogramma met ook laagbouw in een landschappelijke setting, in plaats van alleen hoogbouw. Het totale aantal m2 bebouwing neemt af ten opzichte van het oorspronkelijke plan. Het aantal woningen gaat van 125 naar 110 die worden ontsloten via de bestaande laan. Bestaande routes die het gebied doorsnijden worden ingepast met de aangrenzende bomen. Het Douglas sparrenbos wordt vervangen door het oorspronkelijke heidelandschap en voegt zo een nieuw milieu toe.

GNR
Voor het GNR zijn er geen aanpassingen aan het masterplan: het GNR gaat de komende jaren haar Natuur- en Landschapsplan Landgoed Monnikenberg rea­liseren. GNR zal, in samenwerking met provincie, Hilversum, ProRail en andere partijen, meewerken aan de ecolo­gische inpassing van de HOV-verbinding en de aanleg van de natuurbrug die het landgoed verbindt met Anna’s Hoeve. Daartoe zal GNR enkele grondstroken ruilen voor andere natuurgrond onder de voor­waarde dat middelen worden vrijgemaakt voor onder meer maatregelen voor versterking van de natuur op het landgoed Monnikenberg. Ook wordt een faunatunnel onder de A27 gerealiseerd door Rijkswaterstaat. De natuurbrug Anna’s Hoeve en de faunatunnel Monnikenberg vormen tezamen met de natuurinrichting en inpassing van infrastructuur een ecologische verbinding ‘De Groene Schakel’ tussen de Centrale Heuvelrug (De Vuursche) en het Gooi.

Ontsluiting tot het gebied
De fasering van de realisatie van plan Monnikenberg leidt tot een kleine aanpassing van de ontsluitings­structuur. De hoofdentree van het gezondheidspark blijft aan de Soestdijkerstraatweg. De meeste bezoekers van het gebied, zowel van Tergooi als van Merem worden zo snel mogelijk de parkeergarage ingeleid. Ook de ont­sluitingsweg buitenom blijft langs de rand van het gebied lopen met een OV-halte bij het ziekenhuis. Het verkeer voor de Mytylschool loopt via de huidige entree van Merem, in plaats van de Van Riebeeckweg zoals eerder beoogd.

De ontsluiting naar het woongebied van HPG Hilversum loopt via haar eigen laan die aansluit op de hoofd­ontsluiting aan de Soestdijkerstraatweg. Als zich calamiteiten voordoen op de ontsluitingsweg buitenom het ziekenhuis, zullen spoedeisende hulpdiensten van Tergooi tevens gebruik kunnen maken van deze laan om de Spoedeisende Hulp te bereiken. De woningbouw op het terrein van Merem krijgt, zoals ook oorspronkelijk beoogd, een eigen ontsluiting aan de Soestdijkerstraatweg. Om het rustige karakter op het landgoed van GNR te waarborgen worden geen nieuwe toegangen gerealiseerd. Het landgoed blijft toegankelijk vanaf de bestaande Kloosterlaan.

Procedure

Begin februari 2017 overhandigden de initiatiefnemers Monnikenberg het aangepaste bestemmingsplan Monnikenberg aan het College van B&W. Het college legt dit nu zes weken ter inzage, vanaf 13 april tot en met 26 mei. In die periode kunnen inwoners van Hilversum zienswijzen indienen. De gemeente maakt vervolgens een nota waarin de resultaten van de zienswijzen worden opgenomen, inclusief een reactie van burgemeester en wethouders. Deze wordt dan voorgelegd aan de raad die vervolgens het aangepaste bestemmingsplan definitief zal vaststellen. Naar verwachting is dit eind september 2017.

Ook op de website planmonnikenberg.nl kunt u het aangepaste bestemmingsplan inzien.

Planning

De initiatiefnemers zullen dit jaar diverse vergunningen aanvragen (of hebben dit voor een deel al gedaan), zoals bijvoorbeeld de voor hun betreffende omgevingsvergunning voor de bouw. HPG Hilversum zal nog dit jaar starten met de bouw van de woningen. Ook Merem treft voorbereidingen voor de bouw van de Mytylschool. Tergooi maakt dit jaar het ontwerp tot in detail gereed en start in oktober met de bomenkap en aanpassingen op het terrein.

Volgens de huidige planning gaat dit jaar dus de bouw van de eerste onderdelen van het gezondheidspark van start. De bebouwing op Monnikenberg wordt duurzaam en is in harmonie met de groene omgeving. Om ervoor te zorgen dat de natuur ondanks de bomenkap beheerd en verder ontwikkeld kan worden, investeren de initiatiefnemers € 2 miljoen in maatregelen voor de natuur, in groen- en recreatievoorzieningen en in de herplant van circa 1100 bomen.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief