Toezegging banken

voor financiering versnelde nieuwbouw

16 april 2019

Nieuwbouw Tergooi

Toezegging banken voor financiering versnelde realisatie nieuwbouw Tergooi

Het bankenconsortium ING en ABN AMRO heeft de financiering voor versnelde realisatie van de nieuwbouw van het ziekenhuis in Hilversum toegezegd. Tergooi heeft een offerte ontvangen met de voorwaarden die voor de financiering gelden. Over de details vindt nog nader overleg plaats. Naar verwachting kan uiterlijk begin juli de definitieve overeenkomst worden getekend.

 

In het aangepaste plan combineert Tergooi de eerste en tweede fase van de nieuwbouw. Dit is uiteindelijk goedkoper dan het oorspronkelijke plan, waarbij aanzienlijke investeringen noodzakelijk zijn om het bestaande ziekenhuisgebouw nog minimaal tien jaar in gebruik te kunnen houden. In februari kregen de banken het aangepaste nieuwbouwplan ter beoordeling voorgelegd, waarin vanaf 2024 de eindsituatie is gerealiseerd. De afgelopen week werd duidelijk dat het consortium akkoord gaat met de (aanvullende) financiering van dit plan. Hierbij stellen de banken de gebruikelijke voorwaarden, zoals het commitment van de medische staf, de OR en zorgverzekeraars en een gedeeltelijke borging van de leningen door het Waarborgfonds Zorgsector (WFZ). Ook geven de banken en het WFZ aan dat zij veel waarde hechten aan een gedeeltelijke borging van de gemeente Hilversum voor de plannen. Met een borging kan Tergooi goedkoper geld lenen waardoor er meer ruimte overblijft voor investeringen in de zorg. Voor de borging van de gemeente betaalt Tergooi een premie.

Projectwethouder Monnikenberg Annette Wolthers: “Het college heeft de intentie uitgesproken om voor 10 miljoen euro borg te staan. Dat het college deze intentie heeft, is vanwege het belang van een goed, modern ziekenhuis voor Hilversum en de regio Gooi en Vechtstreek. Met de versnelling van de bouw kan er binnen vier tot zes jaar een volledig nieuw en duurzaam ziekenhuis in Hilversum zijn.”

Wethouder Zorg en Financiën, Karin Walters: “Ik ben blij dat de inwoners van Hilversum en mensen vanuit de regio eerder gebruik kunnen maken van dit geavanceerde ziekenhuis. Echter, borg staan voor een dergelijk bedrag is niet iets dat we dagelijks doen. Daarom heeft het college een extern bureau ingehuurd dat ons helpt bij het vervolgonderzoek naar de risico’s van deze borgstelling.”

Borgstelling is een collegebevoegdheid, waarbij het college aan de raad vraagt om wensen en bedenkingen kenbaar te maken zodat, indien ze er zijn, deze door het college betrokken kunnen worden in de definitieve besluitvorming.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief