Jaarverslag 2023 – Duurzaamheid

Jaarverslag 2023 – Duurzaamheid

Groene zorg doen we samen. De Nederlandse zorg is verantwoordelijk voor 7% van de gehele CO2-voetafdruk, voor 4% van al het afval en voor 13% van het grondstoffenverbruik in Nederland. We werken dan ook samen aan reductie. Aan groene zorg. Ook in Tergooi MC hebben we daarvoor doelen bepaald.

 

Met de commissie Duurzaamheid als stuwende kracht om die doelen te realiseren.  Sinds we naar onze nieuwbouw zijn verhuisd, verbruiken we minder energie en minder CO2 door de sedumdaken, zonnepanelen, zuinigere installaties en apparatuur. We lunchen in het groen. Rookvrij. We stimuleren om op de fiets of met OV naar werk te komen. Dat helpt allemaal mee. We willen zuinig zijn op onze materialen, op onszelf en op elkaar.  We zetten ons samen in voor duurzame groene zorg en we versterken elkaar in het steeds duurzamer werken. Wij werken samen aan doelen vanuit de landelijke Green Deal Zorg. Dat is een heldere koers. Tegelijkertijd gaat het ook om het vergroten van mindset en bewustzijn.

Onze groene doelstellingen

  • Energie en CO2
    Tergooi MC realiseert een reductie in energieverbruik en CO2 emissie. De overgang naar de nieuwbouw heeft ons hierbij enorm geholpen.
    Duurzamer inkopen en gebruiken van apparatuur en materialen
  • We kopen steeds duurzamer in
    Dit geldt voor onze apparatuur, maar zeker ook voor materialen. Het zuiniger, waarderend of passend gebruiken van materialen krijgt steeds meer aandacht bij zorgverleners en medewerkers.
  • Duurzame inzetbaarheid van mensen
    We geloven dat groene zorg en een gezonde omgeving bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van mensen. Dit zie je terug in onze mensvisie, onze aanpak op het gebied van duurzame inzetbaarheid en in onze visie en aanpak voor passende zorg.
  • Gezondheid en gezonde omgeving
    Is de meest duurzame zorg niet de zorg die niet geleverd hoeft te worden? We investeren in preventie en leefstijl. En erkennen het dilemma van de inzet van schaars zorgpersoneel en het beschikbare zorgbudget in verhouding tot wat het oplevert aan gezondheidswinst voor patiënten en welke maatschappelijke impact dit heeft. Doelmatige inzet van medicatie bijvoorbeeld is een thema waar we samen aan werken. Tegelijkertijd zijn patiënten mondig en is verdere inzet op samen beslissen van groot belang. Samen met de regio blijven we de gezondheid en een gezonde omgeving bevorderen.

Duurzaam gebouw

Onze nieuwbouw is een van de meest in het oog springende uitingen van hoe Tergooi MC invulling geeft aan duurzaamheid. Het gebouw scoort zowel qua bouw als bij de landschaps- en terreininrichting hoog. In 2023 kregen we als eerste ziekenhuis in Nederland het NL gebiedslabel certificaat. Het NL Gebiedslabel is een eenvoudige en laagdrempelige methode om de mate van samenhangende duurzaamheid inzichtelijk te maken. De rapportage geeft inzicht in hoe de beoordeling tot stand is gekomen en laat zien waar ruimte en kansen liggen voor verdere verduurzaming en vergroening. De beoordeling op de realisatiefase wordt beloond met een certificaat. Tergooi MC behaalde gemiddeld maar liefst een score van 86%. En ons gebouw heeft het energielabel A+++!

Duurzaamheid in zorg- en werkprocessen

Ook in de zorg- en werkprocessen heeft Tergooi MC duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De door de Verenigde Naties ontwikkelde 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) oftewel de duurzame ontwikkelingsdoelen, vormen de uitgangspunten van ons duurzaamheidsbeleid. Van deze 17 zijn er 5 omarmd door de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 op basis waarvan Tergooi MC zijn eigen doelen heeft uitwerkt. Het duurzaamheidsbeleid van Tergooi MC is in 2023 vastgesteld.

Overzicht 1: De doelen van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 die de basis vormen voor de duurzaamheidsdoelstellingen van Tergooi MC.

 

Overzicht 2: Onze ontwikkelingen op duurzaamheidsgebied in één oogopslag

 

 

 

Overzicht 3: Tergooi MC ontving als eerste ziekenhuis in Nederland het NL Gebiedslabel certificaat

Green teams

In Tergooi MC is een aantal zogenaamde Green Teams actief: op de OK, Gynaecologie & Verloskunde en de IC. Deze teams kijken wat de milieu impact is van hun eigen afdeling en hoe zij met duurzame oplossingen kunnen bijdragen aan het verminderen van de milieu impact van het ziekenhuis. Hierbij gaat het in eerste instantie om het zogenaamde ‘laaghangend fruit’: makkelijk te maken stappen die voor velen zichtbaar zijn. Voor de OK is dat bijvoorbeeld het inzamelen van de schone OK-doeken. Dit zijn kunststof doeken die een prima grondstof kunnen vormen. Ook folies worden ingezameld. De IC is begonnen met afval scheiden en inventariseert waar voor hen goede mogelijkheden liggen. Tergooi MC faciliteert deze Green Teams waar mogelijk en wil ook andere afdelingen enthousiasmeren.