Promotieonderzoek

Rens Zonneveld

1 juli 2018

Rens Zonneveld gepromoveerd op onderzoek naar sepsis bij pasgeborenen

Rens Zonneveld gepromoveerd op onderzoek naar sepsis bij pasgeborenen

Op 11 december 2017 promoveerde Rens Zonneveld op onderzoek naar sepsis bij pasgeborenen. Tergooi-kinderarts dr. Frans Plötz was zijn copromotor. Early onset sepsis (EOS) is een bacteriële ontsteking in het bloed van een pasgeborene. Het is moeilijk om EOS tijdig aan te tonen of uit te sluiten, waardoor antibiotica soms niet op tijd, of juist te lang worden voorgeschreven. Zonneveld beschrijft in zijn proefschrift onderzoeken die in de toekomst kunnen bijdragen aan snellere en nauwkeurigere diagnostiek van EOS.

 

Op 11 december promoveerde Rens Zonneveld tot doctor in de geneeskunde. Zijn proefschrift getiteld Early onset sepsis in Suriname: Epidemiology, Pathophysiology and Novel Diagnostic Concepts, verdedigde hij op die dag met succes. Tergooi-kinderarts dr. Frans Plötz was zijn copromotor. Zes jaar geleden werkte Rens als arts-assistent kindergeneeskunde in Tergooi. Daar begon zijn reis in de onderzoekswereld. Rens boog zich over de vraag of bloedvergiftiging bij pasgeborenen eerder vastgesteld kan worden. Hiermee voorkom je onnodig antibioticagebruik en kunnen moeder en kind eerder naar huis. Mede door (financiële) ondersteuning vanuit Tergooi kreeg hij de gelegenheid om zich twee jaar in Boston de allernieuwste laboratoriumtechnieken eigen te maken. Daarna ging hij naar Suriname, om de opgedane kennis in praktijk toe te passen. En nu is hij weer terug in Nederland. Een reis  langs drie continenten, die hem met vallen en opstaan, uiteindelijk de felbegeerde titel doctor bezorgde.

Tergooi heeft een belangrijke rol vervuld in dit promotieonderzoek en is blij met de uitkomsten ervan. Het verhaal van Rens is kenmerkend voor Tergooi. Enkele jaren geleden hebben we ervoor gekozen om jonge talentvolle artsen de mogelijkheid te bieden om promotieonderzoek te verrichten onder begeleiding van toegewijde medisch specialisten binnen ons ziekenhuis. Onderzoek dat in samenwerking met de universitaire centra en met internationale partners meestal gedurende vier jaar uitgevoerd wordt door zo’n talentvolle arts. Basis voor het onderzoek vormen de patiënten in Tergooi en de onderzoeker richt zich vooral op manieren om de zorg te verbeteren. Het ingezette beleid werpt zijn vruchten af. Inmiddels zijn er al drie artsen gepromoveerd vanuit Tergooi, onder wie Rens Zonneveld. De verwachting is dat er jaarlijks twee vanuit ons ziekenhuis zullen promoveren. Daarbij leveren onze begeleidende medisch specialisten een unieke prestatie. Zij spenderen veel vrije uren aan de begeleiding van de onderzoekers. Ook voor hen is deze reis spannend. Vooraf is het niet duidelijk binnen welk tijd bestek de eindbestemming bereikt wordt.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief