Artrose in de elleboog
De elleboog is het gewricht tussen de bovenarm en de onderarm. U buigt en draait er uw arm mee. In de elleboog komen 3 botten bij elkaar:
- De bovenarm (humerus)
- De ellepijp (ulna)
- Het spaakbeen (radius)
Er zijn eigenlijk 3 gewrichten:
- Tussen de bovenarm en de ellepijp
- Tussen de bovenarm en het spaakbeen
- Tussen het spaakbeen en de ellepijp
Om deze gewrichten zitten kapsels en banden die stevigheid geven, en pezen en spieren waarmee u uw arm beweegt.
Oorzaak
Er zijn drie oorzaken van artrose:
- De kraakbeenlaag van het gewricht slijt door onbekende oorzaak. Hierdoor wordt de laag kraakbeen op het botuiteinde dunner. Uiteindelijk komt het bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. Dit type artrose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.
- Een ontstekingsreactie van het gewricht kan het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij gewrichtsreuma (reumatoïde artritis). Ook hierdoor wordt de kraakbeenlaag op het botuiteinde dunner, of de laag verdwijnt helemaal. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen.
- Artrose kan ook ontstaan na een andere aandoening, zoals een botbreuk of een aangeboren afwijking. Het kraakbeen kan rechtstreeks beschadigen, of extra snel slijten door een andere manier van bewegen. Artrose die optreedt na een botbreuk of ongeval noemen we posttraumatische artrose. Dit kan ook vele jaren na het ongeval nog optreden.
Klachten
U heeft last van pijn en stijfheid van de elleboog. Vaak is dit ’s morgens erger.
Onderzoek
Op een röntgenfoto ziet de arts dat de afstand tussen de botten nog maar klein is. Dat betekent dat de kraakbeenlaag dun is. De vorm van het gewricht is onregelmatig.
Behandeling
Er zijn een aantal manieren om reuma van de elleboog te behandelen:
Activiteiten aanpassen
Pijnstillers en ontstekingsremmers
Operatie
- Nettoyage en release. De orthopeed maakt het gewricht schoon en losser. Dit kan op twee manieren:
- Via een kijkoperatie (artroscopie). De arts maakt 2 gaatjes in de elleboog. Met een kijkertje gaat hij via zo’n gaatje naar binnen. Via een ander gaatje gaat hij met instrumenten naar binnen. Daarmee kan hij losse stukjes weghalen en ruwe randen glad maken (nettoyage). Als het nodig is maakt hij ook het gewrichtskapsel wat losser (release).
- Via een open operatie. De operatie gebeurt dan via een snee in de elleboog.
- Prothese (kunstelleboog). Als de slijtage heel ernstig is, kan de orthopeed een prothese (kunstgewricht) plaatsen.
Na de behandeling
Na de operatie
- Na de operatie krijgt u een draagband. Deze draagt u enkele dagen en vaak ook de nachten. Het geeft rust. Uw behandelaars geven u tips mee voor thuis. Voor het douchen en aan- en uitkleden bijvoorbeeld en oefeningen voor uw arm.
- Na de operatie kunt u ongeveer 4 tot 6 weken niet autorijden of fietsen. Dit mag weer als u weinig pijn heeft en controle over de arm. U krijgt in deze periode al wel fysiotherapie.
- De eerste 4-6 weken mag u niet zwaar tillen met de geopereerde arm. Het is belangrijk dat u uw arm gewoon beweegt, zodat de beweeglijkheid blijft. U moet rekenen op een herstelperiode van 6-9 maanden.
Pijn
Na de operatie kan uw elleboog erg pijnlijk zijn. U krijgt daarom pijnstillers. Ondanks deze pijnstillers kunt u de eerste weken na de operatie pijn hebben. Daarna wordt de pijn langzaam minder.
Controle
Na de operatie komt u een aantal keer voor controle. Dat is onder andere om de wondgenezing en de functie van de elleboog te controleren.
Complicaties
Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen er na de operatie problemen (complicaties) zijn:
- Nabloeding
- Infectie van de wond
- Prikkeling of beschadiging van een zenuw (ulnariszenuw). Dit is meestal tijdelijk en geeft tintelingen, gevoelloosheid of krachtsverlies.
Neem contact op met uw arts als na een operatie:
- De wond gaat lekken
- De wond dik en/of rood wordt en/of meer pijn gaat doen
- U koorts krijgt, hoger dan 38,5°C