Ziekte van Lyme en Diagnostiek

1 oktober 2010

 

« Terug naar de afdelingspagina van het CBSL

 

Geachte collega,

Naar aanleiding van het Tv-programma Radar van maandag 18 oktober willen we u graag informeren over de testen die het CBSL voor de diagnostiek van de ziekte van Lyme beschikbaar heeft, alsmede over onze visie op wat adequate diagnostiek voor de ziekte van Lyme is. In het programma van Radar werden statements gedaan die niet stroken met de inzichten van de artsen-microbioloog en met de huidige, en in de maak zijnde, nationale en internationale richtlijnen voor de Ziekte van Lyme.

Het CBSL heeft zowel de ELISA als de immunoblot beschikbaar. Zowel de ELISA als de immunoblot worden periodiek getest in kwaliteitsrondzendingen van het SKML . Een beschrijving van de ELISA en immunoblot is te vinden op onze website www.cbsl.nl onder de nieuwsbrief Diagnostiek Ziekte van Lyme van september 2008. De ELISA test dient voor het aantonen van de antistoffen tegen Borrelia burgdorferi en de immunoblot wordt gebruikt voor de bevestiging . De immunoblot kan op verzoek worden uitgevoerd als de ELISA negatief mocht blijken te zijn en de verdenking op de Ziekte van Lyme hoog is. Ook herhaling van de serologie na een periode van 3-4 weken is soms geïndiceerd om een titerstijging te kunnen vaststellen.

De richtlijn van de NHG sluit momenteel aan bij de CBO-richtlijn. Ook hierin wordt de PCR niet gepropageerd.

Zowel de CBO-richtlijn als die van het CDC en de IDSA in de VS geven aan dat een PCR op Borrelia een wisselende gevoeligheid geven. Alleen gewrichtspunctaten zouden mbv de PCR op Borrelia onderzocht kunnen worden.

Het bedrijf Pro-Health in Weert adverteert met haar PCR-techniek en was ook prominent aanwezig in de Radaruitzending.

Mocht uw patiënt zich tegen deze adviezen in willen laten testen bij ProHealth dan zijn wij bereid de bloedafname te verrichten. De patiënt dient echter zelf het materiaal op te sturen. Enerzijds omdat de patiënt dan zelf de rekening kan voldoen, anderzijds omdat wij ons willen houden aan de Nederlandse en Internationale richtlijnen.

Met vriendelijke groet,

Namens het CBSL/Tergooiziekenhuizen
Cornelis Timmerman, arts-microbioloog
Tel.: 035 – 688 72 96

Namens het KCHL/Laboratorium van Tergooiziekenhuizen
Marco Treskes, klinisch chemicus
Tel.: 035 – 539 15 42

 

CDC:
https://www.cdc.gov/lyme/

Infectious Diseases Society of America (IDSA):
http://www.journals.uchicago.edu/doi/pdf/10.1086/508667

CBO-richtlijn:
http://www.cbo.nl/Downloads/264/lymebor2004.pdf

 

oktober 2010

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief