Enkelbandletsel
Klachten
Enkelbandletsel doet pijn. Doorlopen is meestal niet mogelijk. Vaak wordt de enkel meteen dik door de weefselschade. Meestal zijn ook bloedvaatjes beschadigd. Daardoor wordt de enkel blauw. Het beschadigde weefsel heeft tijd nodig om te herstellen. Is dit herstel niet voldoende, dan blijft de enkel zwak en is de kans op nieuw letsel groot.
Onderzoek
We vragen u hoe u door uw enkel bent gegaan. De orthopeed gebruikt verschillende testen om de stabiliteit van het gewricht te bepalen en vast te stellen of u enkelbandletsel heeft. Eventueel laat hij of zij een röntgenfoto maken om botbreuken uit te sluiten.
Behandeling
In principe is onze behandeling als volgt:
- De eerste week krijgt u een drukverband. Dit verband moet u laten zitten.
- U mag het been niet belasten door erop te gaan staan of erop te lopen. U kunt het been het beste hoog leggen (in bed bijvoorbeeld door middel van een kussen onder het voeteneinde van uw matras). Dit is absoluut nodig om de zwelling te laten afnemen en daardoor verdere behandeling mogelijk te maken!
- Als u krukken nodig heeft, adviseren we u krukken te huren bij een thuiszorgwinkel.
- Bij de eerste poliklinische controle beoordelen we uw enkel opnieuw.
- Het kan zijn dat dan – gedurende twee tot zes weken – een behandeling volgt met een zogenoemde ’Malleoloc-brace’ of met tape. Deze brace of tape dient ervoor uw enkel uitwendig te stabiliseren.
- Na afloop van onze behandeling adviseren we u in het algemeen om voorzichtig met sporten te beginnen. Meestal heeft u in totaal wel tien tot twaalf weken nodig voor een goed herstel.
- Als het enkelbandletsel blijvende instabiliteit geeft, is soms een operatie nodig. Dan worden de banden van de enkel weer vast gemaakt of een nieuwe enkelband gemaakt
Na de behandeling
Herhaling voorkomen
Het is belangrijk dat u het hele proces doorloopt en niet te hard van stapel loopt. Zo voorkomt u herhaling, chronische pijnklachten, aanhoudende instabiliteit en op lange termijn artrose (kraakbeenslijtage). Luister naar de signalen van uw lichaam. Heeft u pijn of bent u moe, doe het dan rustiger aan.
Het nut van tape of braces tijdens sport is wetenschappelijk niet bewezen, maar het lijkt dat sporters minder vaak opnieuw enkelbandletsel oplopen als zij in de eerste periode na het letsel een brace gebruiken tijdens het sporten. Ook staat vast dat balans- en coördinatie-oefeningen belangrijk zijn. Ook als u sporttape of een sportbrace gebruikt.