T. Kraal

Orthopedische chirurgie

Tim Kraal
Orthopedische chirurgie

In Tergooi sinds: 2024

‘Mensen helpen om in beweging te blijven en hun sport te kunnen blijven uitoefenen’

‘Mijn weg naar het specialisme schouder en elleboog begon al vroeg, door mijn eigen ervaring als turner. Tijdens mijn turncarrière liep ik een blessure op, waardoor ik in aanraking kwam met de orthopedie. Dat wakkerde mijn interesse in de anatomie en de werking van spieren en gewrichten aan. Als orthopeed wil ik mensen helpen om in beweging te blijven en hun sport te kunnen blijven uitoefenen. Naast mijn werk vind ik zelf ook ontspanning in sport, zoals hardlopen en mountainbiken.

Ik streef ernaar om de zorg voor schouder- en elleboogklachten in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Tergooi MC is voor mij de ideale plek om dit verder te verwezenlijken. Het ziekenhuis biedt een omgeving waar ik kan samenwerken met diverse specialisten, zoals reumatologen, neurologen en revalidatieartsen. Mijn doel voor de komende jaren is om samen met dit multidisciplinaire team onze zorg verder te verbeteren en Tergooi MC op de kaart te zetten als hét expertisecentrum voor schouder- en elleboogproblematiek. Wij hebben een directe beschikbaarheid van echografie in de spreekkamer en een nauwe samenwerking met een ervaren schouderfysiotherapeut. Dit stelt ons in staat om snel diagnoses te stellen en patiënten direct de juiste zorg te bieden.

In de wereld van de orthopedie zien we de laatste jaren enkele indrukwekkende ontwikkelingen. Een van de belangrijkste innovaties is de verbetering van schouderprotheses. We kunnen tegenwoordig veel meer op maat werken, in plaats van standaard protheses. Dit doen we door vooraf een 3D-scan te maken van de schouder van de patiënt. Hierdoor kunnen we de prothese perfect aanpassen aan de patiënt, wat leidt tot betere resultaten en een sneller herstel. Een andere belangrijke vooruitgang is het gebied van schouderinstabiliteit. Waar we vroeger vaak een standaardoperatie uitvoerden, kunnen we nu kiezen uit verschillende opties. Dit biedt ons de mogelijkheid om maatwerk te leveren en de best passende behandeling te kiezen, wat zorgt voor betere resultaten en tevreden patiënten.’

Aandachtsgebieden

  • Schouder en elleboog pathologie

Bijzonderheden

  • Na zijn opleiding heeft Tim op verschillende plekken waardevolle ervaring opgedaan, zoals in Vancouver bij de University of British Columbia. Hier specialiseerde hij zich in sportletsels van de schouder, elleboog en knie. In Nederland werkte hij onder andere in het Spaarne Gasthuis en Antonius Ziekenhuis, voordat hij in het Flevoziekenhuis en AUMC aan de slag ging als schouder- en elleboogspecialist.
  • Hij is in 2021 gepromoveerd aan het Amsterdam UMC met zijn onderzoek over frozen shoulders.
  • Tim is actief betrokken bij de Werkgroep Schouder en Elleboog van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV).
  • Hij organiseert het tweejaarlijkse Lowlands Shoulder Congres.