Ziekte van Perthes
Klachten
Kinderen met Perthes kunnen last hebben van:
- pijn in de knie
- pijn in de lies
- mank lopen
- de heup minder goed kunnen bewegen
Als de misvorming van de heupkop ernstig is, kan op latere leeftijd artrose (slijtage) ontstaan.
Oorzaken
De oorzaak van de ziekte van Perthes is niet precies bekend. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Onderzoek
Een kinderorthopeed doet onderzoek om te kijken of het om de ziekte van Perthes gaat. Hij of zij kijkt naar de bewegingen van de heup. Vaak is het bewegen wat beperkt. Vooral het naar binnen draaien van de heup. Op röntgenfoto’s is een afwijking te zien. Soms is ook een MRI-scan nodig.
Behandeling
Behandeling zonder operatie
Met de behandeling proberen we de heupkop zo goed mogelijk in de kom te houden. En zo de vorm van de heupkop goed te houden. De kinderorthopeed doet regelmatig controles om de heup in de gaten te houden.
Het is belangrijk om irritatie van de heup te voorkomen. Als het kind veel pijn heeft, is het soms nodig om een paar dagen rustig aan te doen. Bijvoorbeeld door een tijdje niet te sporten of even op krukken te lopen. De heup komt dan wat tot rust. Eventueel krijgt het kind dan ook pijnstillers. Soms adviseert de orthopeed fysiotherapie om de heup soepel te houden.
Het herstel duurt twee tot vier jaar. Dat ligt aan hoe erg de ziekte van Perthes en de misvorming is. Meestal is het herstel zo goed dat de vorm van de heup weer normaal wordt.
Behandeling met operatie
Soms is een operatie nodig. Daarmee zorgt de kinderorthopeed dat de heupkop beter in de kom blijft. Dat kan met een operatie aan het bekken. Zo past de kom weer beter over de kop. De orthopeed kan ook de stand van het bovenbeen veranderen zodat de kop beter in de kom zit. Soms doet de orthopeed allebei.