Een braintrainer

voor oudere patiënten

Een braintrainer voor oudere patiënten

Op de afdeling Geriatrie in Tergooi MC Blaricum verblijven 18 -20 patiënten. Ze lijden vaak aan meerdere aandoeningen tegelijk, zowel fysiek als cognitief. Ze verblijven gemiddeld 7 dagen in het ziekenhuis maar sommige patiënten moeten veel langer blijven. Kwetsbare oudere patiënten krijgen extra zorg en aandacht bij Tergooi MC. Bijvoorbeeld door het team van Tineke, speciaal opgeleide vrijwilligers die oudere patiënten bezoeken en afleiding bieden.

 

Daarnaast is er op de afdeling Geriatrie een grote gezellige huiskamer met terras. Daar vinden iedere dag activiteiten plaats om oudere patiënten te stimuleren en activeren om fysiek en cognitief in beweging te blijven. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de krant en diverse reminiscentie- geheugentrainings- en spelmaterialen. Om het geheugen nog gerichter te kunnen trainen zouden de activiteiten therapeuten gebruik willen maken van een speciale ‘Braintrainer’. Deze staat hoog op het verlanglijstje.

Wat kan een braintrainer?

Een Braintrainer is een handzame en uiterst stabiele ‘all-in-one’ computer met touchscreen en doordachte spelsoftware. De motoriek en het gezichtsvermogen van ouderen zijn vaak niet meer toereikend voor het kleine scherm van een tablet of de stabiliteit van een gewoon touchscreen-scherm. De software voor de Braintrainer is ontwikkeld voor het extra grote beeldschermformaat in combinatie met een extra stevige behuizing die heel stabiel staat. De Braintrainer heeft standaard 30 interactieve spellen in geprogrammeerd, daarnaast is het mogelijk om per patiënt spellen op maat (bijvoorbeeld een quiz met eigen foto’s) te maken. De Braintrainer kostte €4000,- inclusief btw. Hij is makkelijk verplaatsbaar en kan ook op andere afdelingen ingezet worden.