PTNS-behandeling

PTNS-behandeling

Een PTNS-behandeling (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation) is een behandeling op de polikliniek waarbij we de zenuwen prikkelen die de blaas aansturen. Het doel van de behandeling is om klachten met plassen of urine-incontinentie te verminderen.

Klachten

De PTNS-behandeling is vooral geschikt wanneer u last heeft van:

  • Ongewenst verlies van urine samen met een blijvende sterke aandrang om te plassen (aandrangsincontinentie)
  • Vaak moeten plassen: meer dan 10 keer per dag
  • Moeite met goed leeg plassen (zonder dat prostaatvergroting hierbij een rol speelt)
  • Bekkenbodempijn: hinderlijke en onbehandelbare pijn in bekkenbodem, blaas of geslachtsorgaan
  • Ontlastingsproblemen, zoals het niet op kunnen houden van ontlasting

De behandeling is niet geschikt als u:

  • een pacemaker of ander elektronisch implantaat heeft
  • ernstige hartritmestoornissen heeft
  • zwanger bent

Voorbereiding

U komt 6 weken achter elkaar, 1 keer per week, op de polikliniek Urologie. Iedere afspraak duurt 45 minuten, waarvan de behandeling 30 minuten in beslag neemt.

Voorbereiding thuis

Een speciale voorbereiding vooraf aan deze behandeling is niet nodig, maar wij vragen u om:

  • Thuis uw voeten te wassen
  • Kleding te dragen waarmee u makkelijk uw enkels kunt ontbloten
  • Geen crème op uw benen en voeten te gebruiken op de dag van de behandeling, omdat de sticker van de elektrode dan niet goed hecht

Behandeling

Bij PTNS gebruiken we kleine elektrische prikkels om een zenuw in uw onderbeen te stimuleren. Deze zenuw verbindt uw onderbeen met het ruggenmerg. Het ruggenmerg speelt een rol in de werking van uw blaas en darmen. Het prikkelen van deze zenuw in het onderbeen kan ervoor zorgen dat de blaas niet meer ongewenst samentrekt. Ook wordt de blaas hierdoor rustiger en kan de normale functie zich herstellen. Behandelingen waarbij zenuwen op deze manier worden beïnvloed via elektriciteit, noemen we ook wel neuromodulatie, neurostimulatie of zenuwstimulatie.

Hoe werkt de behandeling?

Tijdens de PTNS-behandeling krijgt u een dun naaldje geprikt in uw onderbeen, net boven de enkel. Hier wordt een draad op aangesloten die verbonden is met een apparaatje dat kleine elektrische prikkels maakt. Een tweede draad met een zelfklevende elektrode-sticker wordt op uw voet geplakt. Daarna wordt het apparaatje ingeschakeld en wordt de stroom voorzichtig opgevoerd. Onder de behandeling voelt u lichte stroomprikkels in uw voet.

Na de behandeling

De behandeling geneest uw klachten niet volledig, maar zorgt vaak wel voor vermindering van de klachten. Uit onderzoek blijkt dat 70% tot 80% van de mensen met deze klachten veel voordeel heeft van een PTNS-behandeling. Als de behandeling goed werkt kunt u met uw arts besluiten om hiermee door te gaan. Vaak is het voor u mogelijk om het vervolg van de behandeling vanuit huis te doen.

Bijwerkingen

De kans op bijwerkingen is minimaal. Mogelijke bijwerkingen zijn een huidinfectie of milde pijnklachten bij de prikplaats.

Contact