PET-CT bij prostaatkanker

PSMA-scan

PET-CT bij prostaatkanker met PSMA-contraststof

Met een PET-CT-scan met PSMA-contraststof kunnen we zien waar in uw lichaam prostaatkankercellen zitten. U krijgt voor het onderzoek een klein beetje van de licht radioactieve stof 18F-PSMA. De radioactieve stof bindt zich aan het eiwit dat aan de buitenkant van prostaatkankercellen zit. Daarna maken we een scan. Zo kunnen we precies zien waar de prostaatkankercellen in uw lichaam zitten.

 

 

We gebruiken bij het onderzoek de radioactieve stof fluor-18-PSMA-tracer (ook wel 18F-JK-PSMA-7 genoemd). Met deze stof kunnen we de prostaatkankercellen opsporen en in beeld brengen. Beter dan met de stof fluor-18-choline, die we eerder gebruikten. De stof voldoet aan alle eisen en is helemaal veilig.

Voorbereiding

Vooraf melden

Heeft u de ziekte van Kahler? Neem dan contact op met de arts die u behandelt.

Eten en drinken

  • U mag voor het onderzoek gewoon eten.
  • Drink in het uur voor het onderzoek een liter water, thee of koffie. U kunt dit thuis doen of onderweg. U kunt gewoon nog naar de wc gaan als dat nodig is.

Medicijnen

Gebruikt u foliumzuur (vitamine B11)? Stop hier dan mee op de dag van het onderzoek. Foliumzuur zit vaak ook in multivitaminen. Neem dus ook geen multivitaminen. Na het onderzoek kunt u weer foliumzuur en multivitaminen nemen, zoals u dat gewend bent. Andere medicijnen mag u voor, tijdens en na het onderzoek gewoon innemen.

Dag van het onderzoek

  • Doe kleren aan die makkelijk zitten, zonder metaal erin. Dus zonder bijvoorbeeld ritsen of een riem.
  • Doe sieraden uit en af.
  • Heeft u problemen met plassen en katheteriseert u uzelf daarvoor? Neem dan uw materialen mee zodat u de blaas kunt legen.

In het ziekenhuis

Neemt u iemand mee naar het ziekenhuis? In de wachtruimte bij de afdeling is niet veel ruimte. De persoon die met u mee is, kan tijdens het onderzoek wachten in de centrale hal van het ziekenhuis. Of tussendoor naar huis te gaan. Bij het onderzoek zelf mag niemand anders mee naar binnen.

Onderzoek

Het onderzoek duurt in totaal 2,5 uur. Daar zit ook de voorbereiding en 80 minuten wachttijd bij. De PET-CT-scan zelf duurt een half uur.

1. Voorbereiding

  • De laborant legt uit hoe het onderzoek gaat.
  • U krijgt een infuus. Via dit infuus geven we de radioactieve vloeistof fluor-18-PSMA-tracer. U merkt hier niets van. U krijgt het niet warm en wordt niet misselijk, akelig of slaperig.

2. Wachttijd

De radioactieve vloeistof moet in ieder geval 80 minuten inwerken. In die tijd mag u doen wat u wilt. U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven. U mag rustige dingen doen, zoals lezen of muziek luisteren.
De radioactieve stof bindt zich aan het eiwit PSMA. Die letters staan voor Prostaat Specifiek Membraan Antigen. Het eiwit zit aan de buitenkant van prostaatkankercellen.

3. Scan

  • Op de afgesproken tijd komt u weer terug.
  • De laborant neemt u mee naar de scanruimte. U komt op een smalle tafel liggen.
  • Met de scan brengen we de radioactieve stof met röntgenstraling in beeld. Zo zien we precies waar de prostaatkankercellen in het lichaam zitten.
  • Tijdens het maken van de scan vragen we u zo rustig mogelijk te blijven liggen.
  • U schuift een paar keer door de scanner. De scanner maakt geen hard geluid. We houden u via een camera in de gaten.

Na het onderzoek

Naar huis

  • Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Met de radioactieve stof kunt u gewoon autorijden.
  • Heeft u een rustgevend medicijn gebruikt? Dan mag u niet zelf naar huis rijden.

De radioactieve stof

U krijgt maar een heel klein beetje radioactieve stof bij dit onderzoek. U heeft daar verder geen last van. De ingespoten radioactieve stof gaat vanzelf uit uw lichaam, via de lever. Ook vormt u geen stralingsgevaar voor uw omgeving.

De uitslag

De laborant verwerkt de beelden en stuurt die naar de nucleair geneeskundige. Die beoordeelt de beelden. Het verslag gaat naar de arts die u behandelt. U maakt een afspraak met uw arts om de uitslag te bespreken.

Contact