Cuff ruptuur operatie

Cuff ruptuur operatie

Bij een cuff ruptuur heeft u een scheur in de pees van de schouderspieren. Met een operatie kunnen we de pees hechten. We zorgen zo dat de schouder weer goed kan bewegen, u die meer kunt belasten en de pijn minder wordt.

Voorbereiding

Wanneer een operatie

Een operatie is meestal geen oplossing als de scheur of scheuren in de pees al langer bestaan en ingesleten zijn. De kwaliteit van het peesweefsel laat dat niet meer toe. De operatie kan vaak wel bij jongere mensen. Of als de pees gescheurd is door een ongeluk.

Gesprek vooraf

Voor de opname in het ziekenhuis heeft u een afspraak bij de Preoperatieve polikliniek. Daar doen we onderzoek naar uw gezondheid. De anesthesiologie-assistent geeft u informatie over de verdoving. Soms doen we bloedonderzoek, maken we een hartfilmpje en heeft u een gesprek met de anesthesioloog. Tijdens dit gesprek bespreken we of u problemen met uw gezondheid heeft die van invloed kunnen zijn op uw verdoving.

Verdoving zenuw

Voor de operatie krijgt u van de anesthesioloog een verdoving bij de zenuw naar de schouder en arm. Die verdoving verlamt de arm en zorgt dat u 12 tot 18 uur geen pijn voelt.

Behandeling

We doen de operatie onder volledige verdoving (narcose). We hechten dan de pees of pezen. Dat kan op twee manieren:

  • via een kijkoperatie. We maken dan een aantal kleine sneetjes.
  • Via een ‘open’ operatie. We maken dan een snee aan de zijkant van de schouder.

De pees zetten we aan de zijkant van de schouderkop vast met botankers. Dat kan alleen als de kwaliteit van de pees goed genoeg is.

Na de behandeling

Pijnstillers

Als de verdoving is uitgewerkt, krijgt u pijnstilling van de verpleegkundige op de afdeling.

Niet belasten

  • De pees hangt de eerste weken na de operatie alleen aan hechtdraden. U mag uw schouder de eerste weken na de operatie daarom niet belasten.
  • Een sling ondersteunt uw arm de eerste weken. U kunt daardoor niet alles doen zoals u gewend bent. U mag hiermee bijvoorbeeld niet autorijden en fietsen.

Oefeningen

U moet oefeningen doen om uw schouder beweeglijk te houden. Een fysiotherapeut helpt u bij het herstel na de operatie. Voor uw weer naar huis gaat, krijgt u oefeningen mee voor de eerste weken. Zie ook Oefeningen na schouderoperatie. Hoe snel u mag revalideren, ligt onder andere aan hoe groot de scheur was en aan de kwaliteit van de pees.

Controle

Ongeveer twee weken na de operatie heeft u een afspraak voor controle bij uw specialist.

Mogelijke problemen

Zoals bij elke operatie, kunt u na de operatie problemen krijgen. Algemene problemen zijn een nabloeding, infectie en trombose. Daarnaast kunnen problemen bij de schouder ontstaan. Bijvoorbeeld:

  • stijfheid (frozen shoulder)
  • het niet vastgroeien van de pees
  • spierzwakte
  • beschadiging van bloedvaten of zenuwen in het gebied waar u geopereerd bent

Wanneer contact opnemen

Neem contact op met uw arts:

  • als de wond gaat lekken
  • als de wond dik of rood wordt en/of meer pijn gaat doen
  • als de arm pijnlijk of dik wordt