16 september 2019
Duizendste patiënt met vergrote prostaat behandeld met laser
Op donderdag 12 september kreeg de heer dr. Aart van Gent in Tergooi een laserbehandeling vanwege zijn vergrote prostaat. Tot zijn verrassing bleek hij de duizendste patiënt die in Tergooi voor deze klacht werd behandeld met laser. Daar hoort een bloemetje bij.
Sinds 2012 behandelen de urologen in Tergooi mensen met een vergrote prostaat met een Thuliumlaser. Eerder dit jaar is het laserapparaat vervangen door een nieuwe versie die nog krachtiger is. Met deze ultramoderne laser kunnen ook extreem vergrote prostaten (groter dan 80 cc) via de plasbuis worden behandeld. Tergooi is het eerste ziekenhuis in de Benelux dat beschikt over deze nieuwste versie van de Thuliumlaser.
Geen klassieke operatie meer
Door het succes van de laserbehandelingen voeren de urologen in Tergooi de ingrijpende klassieke operatie niet meer uit. Bij deze klassieke operatie werd de prostaat verwijderd via een snede in de buik en was het herstel daardoor veel langer. Patiënten verbleven ongeveer tien dagen in het ziekenhuis. Ze werden wakker uit de narcose met een grote buikwond en een blaaskatheter. Bij een prostaatoperatie met de thuliumlaser wordt de prostaat via de plasbuis verwijderd en is een pijnlijke buikwond niet meer nodig.
Tot wel 480 cc
Een normale prostaat is 15 tot 30 cc groot. Veel ziekenhuizen in Nederland kiezen voor de klassieke operatie als de prostaat groter is dan 80 cc. In Tergooi zijn prostaten tot wel 480 cc behandeld met de Thuliumlaser. Na een laserbehandeling hebben patiënten doorgaans minder bloedverlies, ze dragen minder lang een katheter en herstellen sneller. Een dag na de operatie kunnen ze vaak al naar huis.
Operatie korter
De urologen die de behandelingen met deze laser uitvoeren, zijn Florijn van der Windt, Hans Scheltema en Ruud Blokker. Florijn van der Windt: ‘Een behandeling van extreem grote prostaten duurt relatief lang omdat veel weefsel verwijderd moet worden. Het grote voordeel van onze nieuwe krachtige laser is dat de operatie veel minder lang duurt, waardoor we meer patiënten kunnen helpen.’
E-mail nieuwsbrief