Eerste paal geslagen voor nieuwbouw Tergooi

30 september 2019

Eerste paal geslagen voor nieuwbouw Tergooi

Op maandag 30 september ging de eerste paal in de grond voor de nieuwbouw van Tergooi in Hilversum. Hiermee maakt Tergooi de belofte waar om de ziekenhuiszorg in regio Gooi en Vechtstreek voor de toekomst te behouden.

 

De burgemeesters (of hun plaatsvervanger) van Hilversum, Blaricum, Laren, Huizen, Gooise Meren, Weesp en Wijdemeren verrichtten, als vertegenwoordigers van de inwoners van de regio, de officiële handeling, samen met de Hilversumse Kinderraad. Tergooi beloofde kinderburgemeester Lise vd Ploeg ook toekomstige generaties de best mogelijke zorg te willen bieden.

Nieuwbouw in één keer

Tergooi gaat de nieuwbouw in één keer realiseren, in plaats van de eerder geplande nieuwbouw in twee fases. Hierbij wordt een nieuw gebouw gerealiseerd waarin de meeste zorgfuncties worden ondergebracht. Alle acute, intensieve en klinische zorg van de huidige locaties van Blaricum en Hilversum worden er geconcentreerd.

Het betreft de acute, complexe en intensieve zorgfuncties – zoals spoedeisende hulp (SEH), operatiekamers, intensive care, radiologie, dialyse, endoscopie en dagbehandeling – de kliniek en een groot deel van de poliklinieken. In een apart nevengebouw komen de kantoren voor de stafafdelingen, de Diagnosestudio voor snelle diagnostiek van met name huisartspatiënten en poliklinische zorg van onder andere de specialismen dermatologie en oogheelkunde.

Daarnaast maakt het ziekenhuis blijvend gebruik van het jongste deel van het huidige gebouw in Hilversum: de in de jaren 90 gebouwde, gele vleugels met verpleegafdelingen. Daarin worden onder meer de laboratoria en facilitaire voorzieningen ondergebracht. Ook wordt dicht bij de nieuwe hoofdentree een parkeergarage gerealiseerd, waarmee nagenoeg alle auto’s uit het zicht verdwijnen.

De Belofte van Tergooi MC

Ter gelegenheid van de feestelijke eerste paal van de nieuwbouw werd bovenstaande belofte begraven op het bouwterrein. Deze handeling werd verricht door Eline van Slobbe (links), voorzitter Medisch Specialistische Raad van Tergooi MC, Janneke Brink (midden), lid raad van bestuur van Tergooi MC en Lise vd Ploeg (rechts), kinderburgemeester Hilversum.

Meer over de Belofte van Tergooi MC

Tergooi MC wil waardevol zijn – vandaag en in de toekomst. Of het nu gaat om ouderen of kinderen, chronisch zieken of patiënten met een acute aandoening, we willen er zijn voor wie ons nodig heeft. Vanuit die drijfveer bieden we de best denkbare medisch-specialistische zorg en ondersteuning. Hierbij hebben we echt oog en aandacht voor hoe het met onze patiënten gaat en wat voor hen belangrijk is. Deze waardevolle zorg verlenen we, waar mogelijk en waar nodig, met onze zorgpartners in de regio en daarbuiten.

Met de nieuwbouw zetten we een eigentijds en toekomstbestendig ziekenhuis neer. Energiezuinig en milieubewust. Maar ons zorgaanbod reikt verder dan het gebouw. We willen onze zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt aanbieden. Als het moet hier in ons ziekenhuis en als het kan daarbuiten. Bijvoorbeeld in een regionaal medisch centrum, in de wijk waar de patiënt woont of zelfs bij de patiënt thuis. Zorg op de juiste plek noemen we dat. En de juiste plek is daar waar we onze zorg het meest patiëntvriendelijk, effectief en efficiënt kunnen verlenen.

Ons zorgaanbod stemmen we af op de behoefte van de patiënt. We zetten technologie in als dit een bijdrage levert aan de zorg voor onze patiënten. Bijvoorbeeld door de inzet van thuismonitoring waardoor chronische patiënten minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen. En voor de patiënten die wel naar ons ziekenhuis komen, zorgen we voor een gastvrije en comfortabele omgeving omringd door natuur, die maximaal bijdraagt aan welzijn en herstel. Bovendien stimuleren we gezond en herstelbevorderend gedrag.

In een hechte en unieke samenwerking met onze zorgpartners werken we aan de gezondste regio van Nederland. Samen willen we vermijdbare ziekten terugdringen. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid bij preventie en geven patiënten en inwoners van de Gooi en Vechtstreek handvatten voor hun eigen regie en verantwoordelijkheid.

In ons ziekenhuis weten patiënten dat hun kwaliteit van leven hier centraal staat. Voor onze medewerkers is het cruciaal dat we een goede werkgever zijn. Want alleen dan willen onze medewerkers hier blijven werken en nieuwe mensen hier graag komen werken. We zijn een financieel gezonde organisatie en hebben veel aandacht voor werkplezier, groei en professionaliteit.

Deze eerste paal vormt een belangrijk fundament van ons nieuwe ziekenhuisgebouw. Net zoals het ‘waardevol zijn’ het fundament vormt van de manier waarop wij zorg verlenen. Hiermee garanderen we medisch-specialistische zorg in de Gooi en Vechtstreek voor de toekomst, bevorderen we de gezondheid in deze bijzondere regio en verhogen we het niveau van de medische zorg steeds verder. We blijven vooruit kijken, vooruit denken en vooruit zorgen. Dat is onze belofte.

Unieke ligging en duurzaam gebouw

Het nieuwe ziekenhuis, een ontwerp van Wiegerinck Architectuur en Stedenbouw, is ruimtelijk en licht. Door de patio’s in het midden van de gebouwen, zijn deze van alle kanten omringd door groen. Met de unieke ligging midden in het bos creëren we een healing environment. Het ontwerp van de nieuwbouw heeft het BREEAM ontwerp certificaat “very good” ontvangen. BREEAM is een integraal duurzaamheidskeurmerk, waarin gebouwen op negen verschillende duurzaamheidscategorieën worden beoordeeld, zoals energie, materialen en health & wellbeing. De nieuwbouw wordt eind 2022 opgeleverd.

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief