Mammateam start

Borstkanker keuzehulp

2 oktober 2019

Met de Borstkanker keuzehulp kunnen mensen thuis in alle rust een weloverwogen afweging maken.

Mammateam Tergooi start met Borstkanker keuzehulp

Het mammateam in Tergooi is gestart met de Borstkanker keuzehulp. Een behandeling voor borstkanker heeft vaak voor- en nadelen en kan veel invloed hebben op het dagelijks leven. Het mammateam vindt het belangrijk deze belangrijke beslissingen samen met de patiënt te nemen. De Borstkanker keuzehulp helpt patiënten en behandelaren om samen de best passende behandeling te kiezen.

 

Veel vrouwen met vroegstadium borstkanker hebben vaak de keuze uit twee behandelingen: een borstsparende operatie of een volledige borstverwijdering, met of zonder reconstructie van een nieuwe borst. De chirurg beoordeelt of allebei deze operaties technisch haalbaar zijn. Dit hangt bijvoorbeeld af van de grootte van de tumor en de grootte van de borst. Daarna zal de arts samen met de patiënt beslissen welke behandeling het meest geschikt is.

‘Na het horen van de diagnose krijgen patiënten een grote hoeveelheid informatie te verwerken’, zegt Ellen Pompe, verpleegkundig specialist Mammacentrum in Tergooi. ‘Met de Borstkanker keuzehulp kunnen mensen thuis in alle rust een weloverwogen afweging maken.’

Hoe werkt Borstkanker keuzehulp?

Patiënten krijgen van het behandelteam in Tergooi een inlogcode mee. In de keuzehulp lezen ze informatie over de diagnose, de mogelijke behandelingen en de voor- en nadelen van deze behandelingen. De Borstkanker keuzehulp helpt bij het op een rijtje zetten van afwegingen en voorkeuren. De patiënt bespreekt de resultaten later met het behandelteam. Ellen Pompe: ‘Zo kunnen we samen een betere beslissing nemen.’

Goedgekeurd door patiëntenvereniging

De Borstkanker keuzehulp is een initiatief van het Maastricht UMC+ en ZorgKeuzeLab. Patiënten, chirurg-oncologen, plastisch chirurgen, verpleegkundig specialisten, mammacareverpleegkundigen en radiotherapeuten hebben meegewerkt aan de ontwikkeling. De Borstkanker keuzehulp is goedgekeurd door patiëntenvereniging Borstkanker Vereniging Nederland.

Meer informatie

Meer informatie? Kijk op kijk op de patiënteninformatiepagina over borstkanker keuzehulp.

 

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief