S.F.J. Belunek

Oogarts

Stephan Belunek
Oogarts

In Tergooi sinds: 2019
BIG-Number: 69916159001

‘Goed kunnen zien belangrijk voor de kwaliteit van het leven’

‘Goed kunnen zien is belangrijk voor de kwaliteit van het leven. Het is mooi om mensen te helpen, zodat ze lang kunnen genieten van al het moois om hen heen. Dit was voor mij een belangrijke drijfveer om voor het specialisme oogheelkunde te kiezen.

Tegenwoordig kunnen we met moderne apparatuur het oog steeds beter onderzoeken. Afwijkingen die we vroeger niet konden zien, zien we nu wel. Bijvoorbeeld door een OCT-scan van het oog te maken. OCT staat voor Optical Coherence Tomography. Het is een soort echo-onderzoek, maar dan met lichtgolven in plaats van geluidsgolven. We zien hiermee de structuur van bijvoorbeeld het netvlies (macula), hoornvlies en oogzenuw. De macula is een klein gebiedje in het midden van het netvlies met veel lichtgevoelige cellen. Deze ‘staafjes en kegeltjes’ zijn belangrijk bij het omzetten van licht naar beelden. De macula zorgt er bijvoorbeeld voor dat we kunnen lezen, autorijden en gezicht herkennen. Als de macula van mindere kwaliteit wordt, zien we minder scherp.
Gelukkig hebben we ook steeds meer mogelijkheden om te behandelingen. Nieuw zijn bijvoorbeeld de anti-VEGF-medicijnen, waarmee we lekkende bloedvaatjes in het oog kunnen behandelen.

Ik heb bewust voor Tergooi MC gekozen omdat het vergeleken met academische centra een kleiner ziekenhuis is. Dat maakt laagdrempelig contact mogelijk. Patiënten zijn bij ons geen nummer.’

Aandachtsgebieden

  • Aandoeningen van het netvlies (medische retina)
  • Inwendige oogontstekingen (uveïtis)
  • Echo-onderzoek van het oog (USG-onderzoek)
  • Staaroperaties

Bijzonderheden

  • Voor Stephan Belunek de opleiding geneeskunde ging volgen, studeerde hij een jaar aan Nivra Nyenrode.
  • Werkte na zijn opleiding geneeskunde een jaar op de spoedeisende hulp van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond.
  • Volgde zijn opleiding tot oogarts aan het UMC in Utrecht en rondde deze af in het voorjaar van 2019.