Onderzoek bij borstafwijkingen

Onderzoek bij borstafwijkingen

Als een vermoeden bestaat van een borstafwijking, kunnen we een aantal onderzoeken bij u doen. Bekijk de korte uitleg van elk onderzoek.

 

Mammografie

Een mammografie is een röntgenonderzoek van de borst. Om de borst goed af te kunnen beelden, drukt de onderzoeker uw borst een paar seconden samen tussen twee platen. Dit kan pijnlijk zijn.

Belangrijk bij een mammografie:

  • Smeer uw borsten de ochtend voor het onderzoek niet in met bodylotion of een ander product.
  • Geef het aan ons door als u (misschien) zwanger bent.

Echografie

Bij een echografie brengen we uw borst en vaak ook uw oksel in beeld met geluidsgolven. De radioloog beweegt de echokop over de huid. Een beetje gel zorgt voor een goede geleiding van de geluidsgolven.

Cytologische punctie

Als we een afwijking zien op de echografie, bepaalt de radioloog of direct een cytologische punctie wordt gedaan. Hierbij zuigen we met een dunne naald cellen op. De patholoog onderzoekt deze cellen. De uitslag hiervan is in de middag bekend. Een punctie is niet altijd nodig.

Als een cytologische punctie is gedaan, heeft u in de middag een afspraak bij de chirurg, verpleegkundig specialist of Physician Assistant. Als geen punctie is gedaan, bespreken we de resultaten van het onderzoek in de loop van de ochtend met u.

Histologisch biopt

Soms doen we tijdens de echografie ook een histologisch biopt. De radioloog neemt dan wat kleine stukjes weefsel weg. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De patholoog onderzoekt dit weefsel. Een biopt geeft meer informatie dan een cytologische punctie. Het duurt wel een paar dagen voor de uitslag bekend is.

Stereotactisch biopt

Een stereotactisch biopt lijkt op een biopt met een dikke naald en echogeleiding. De afwijking brengen wij met foto’s in beeld. U ligt op dat moment op uw buik op een speciale tafel. De afdeling Pathologie onderzoekt het weefsel.

MRI

MRI is een onderzoek waarbij we afbeeldingen van organen en weefsels in het lichaam maken. Dit gebeurt met een sterk magneetveld en radiogolven. Een MRI van de borsten duurt ongeveer 30 minuten. U ligt tijdens het onderzoek op uw buik. Het onderzoek is niet pijnlijk. Lees meer over het MRI-onderzoek.

Pet-CT scan bij borstkanker

Als we hebben vastgesteld dat u borstkanker heeft, maken we soms een PET-CT scan. Dit onderzoek doen we om uit te zoeken of de borstkanker is uitgezaaid naar andere organen. U krijgt een PET-CT- scan als:

  • bij u uitzaaiingen zijn gevonden in de lymfeklieren
  • u voor de operatie start met chemotherapie