Tergooi start met

chemotherapie thuis

14 oktober 2019

Tergooi start met chemotherapie thuis
Oncoloog Ankie van der Velden (foto Marieke Duijsters)

Tergooi start met chemotherapie thuis

Op vrijdag 11 oktober kregen de eerste twee patiënten van Tergooi hun chemo- of immuuntherapie thuis toegediend. Als het medisch verantwoord is, de thuissituatie geschikt en de patiënt het zelf wil, kunnen in eerste instantie drie patiëntengroepen hiervan gebruikmaken. Dit wordt uitgebreid als deze vorm van thuisbehandeling de patiënten en professionals goed bevalt. Oncoloog Ankie van der Velden is blij patiënten deze keuze aan te kunnen bieden, vertelt ze in het interview met journalist Joris Kreugel voor de derde editie van de Tergooi Podcast.

 

Geen reistijd, geen parkeerstress en geen confrontatie met lotgenoten. Dat gaven patiënten aan als belangrijkste reden om voor chemotherapie thuis te kiezen in de meting die Tergooi vooraf deed. Anderen gaven juist aan het contact met lotgenoten prettig te vinden en hadden moeite met het idee gastvrouw te zijn voor de oncologieverpleegkundige. Volgens Ankie van der Velden is dat laatste absoluut niet aan de orde: ‘Onze oncologieverpleegkundige zorgt voor de patiënt en niet andersom. Eigenlijk gaat een thuisbehandeling precies hetzelfde in zijn werk als op de dagbehandeling, alleen is de patiënt thuis. En na afloop neemt de verpleegkundige alle gebruikte materialen weer mee naar het ziekenhuis, zodat deze veilig kunnen worden weggegooid.’

Veiligheid voorop

De uitkomst van de meting was duidelijk genoeg om vanaf oktober te starten met drie middelen die bij de patiënt thuis worden toegediend door een oncologieverpleegkundige van Tergooi. Alle drie middelen zijn veilig om thuis toe te dienen omdat de kans op allergische reacties gering is. Om de veiligheid verder te waarborgen, vinden de eerste twee medicatietoedieningen in het ziekenhuis plaats. Als deze zonder complicaties verlopen, krijgt de patiënt de keuze de kuur thuis voort te zetten.

Zorg dichter bij de patiënt

Tergooi gaat steeds meer zorg buiten de muren van het ziekenhuis aanbieden, dichter bij de patiënt. Doel van het programma “Zorg dichterbij” van Tergooi en Zilveren Kruis is om in 2024 20% van de huidige zorg te verplaatsen naar de regio, in de buurt of wijk waar de patiënt woont of bij de patiënt thuis. Het aanbieden van thuisbehandeling is daar een belangrijk onderdeel van. Ankie van der Velden: ‘Ik ben ervan overtuigd dat het de toekomst van de zorg is dat patiënten niet meer voor alles naar het ziekenhuis hoeven te komen. Tegelijkertijd zie ik ook wel haken en ogen, want het is wellicht minder efficiënt om een verpleegkundige langs vier afzonderlijke patiënten te sturen in plaats van ze tegelijkertijd bij ons in het ziekenhuis te behandelden. We moeten dus goed kijken hoe we dit doelmatig kunnen houden. Desalniettemin zijn dit soort projecten belangrijk om te kunnen bepalen hoe we in de toekomst omgaan met zorg.’

Tergooi Podcast

In de derde editie van de Tergooi Podcast vertelt internist oncoloog-hematoloog Ankie van der Velden hoe Tergooi tot het idee van chemotherapie thuis is gekomen en wat de voordelen zijn. Ook legt ze in dit luisterinterview uit hoe een chemobehandeling in een thuissituatie precies verloopt en geeft ze antwoord op een aantal belangrijke vragen. Het gesprek tussen journalist Joris Kreugel en Ankie van der Velden is te beluisteren op de website van Tergooi, Spotify, iTunes en op het online audioplatform SoundCloud.

Luister naar de Tergooi Podcast met Ankie van der Velden

 

 

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief