Osteoporose

ontdek het op tijd

18 oktober 2019

Osteoporose

20 oktober Osteoporosedag: ontdek botontkalking op tijd

Bijna een miljoen Nederlanders hebben last van botontkalking. In Nederland krijgt één op de drie vrouwen en één op de tien mannen boven de 55 jaar osteoporose.

Botontkalking vaak te laat ontdekt

Osteoporose wordt meestal pas ontdekt na een botbreuk. Meestal bij 50-plussers die iets gebroken hebben. De kans om na een eerste botbreuk opnieuw iets te breken is erg groot en de volgende breuk is vaak minder onschuldig. Dit leidt vaak tot veel ongemak en medische kosten.

Osteoporose is een van de meest voorkomende chronische ziektes. Het is ook de oorzaak van het merendeel van de heupbreuken op latere leeftijd. Zo breekt één op de vier tachtigplussers vanwege osteoporose een heup.

Osteoporose is te behandelen

Veel mensen weten niet dat ze botontkalking hebben. Het probleem met osteoporose is dat je er niks van merkt zolang je niets breekt. Daarnaast denken veel mensen denken dat broze botten nou eenmaal horen bij het ouder worden. Maar dat is niet zo. Osteoporose is een aandoening waarvoor je behandeld kan worden. Een goede behandeling met medicijnen kan de kans op nieuwe breuken met ruim 30 procent verkleinen.

De botdichtheidsmeting

Gelukkig is botontkalking vrij gemakkelijk te ontdekken door middel van een botdichtheidsmeting. Iedere 50-plusser met een recente fractuur kan aan de huisarts een verwijzing vragen voor dit onderzoek naar botontkalking.

Zowel in de Diagnosestudio in Hilversum als in Weesp kunt u voor dit type onderzoek terecht. De afdeling Radiologie in Tergooi locatie Hilversum heeft ook een DEXA-scan.

DEXA-scan

De botdichtheidsmeting voeren we uit met de DEXA-scan. De scanner biedt de mogelijkheid in één korte sessie een botdichtheidsmeting te doen van de heup, de wervels en tevens een soort röntgenfoto van de wervels te maken.

Het doel van een botdichtheidsmeting is inzicht te krijgen in het kalkgehalte (de ‘dichtheid’) van uw skelet. Het onderzoek voeren we uit met behulp van een dunne bundel zeer laag gedoseerde röntgenstralen. Omdat uw botten meer van deze stralen doorlaten wanneer uw kalkgehalte is verlaagd, kunnen we op deze wijze het kalkgehalte bepalen. De hoeveelheid röntgenstraling die voor dit onderzoek gebruikt wordt is niet schadelijk voor uw gezondheid.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten tot 20 minuten. Meestal kunt u binnen enkele dagen voor dit onderzoek bij de Diagnosestudio terecht. De uitslag van het onderzoek krijgt u via uw huisarts of medisch specialist.

Patiënte krijgt een botdichtheidsmeting van de lendenwervels
Patiënte krijgt een botdichtheidsmeting van de lendenwervels

Verloop van het onderzoek

Voor dit onderzoek zijn verder geen speciale voorbereidingen nodig. Wel kunnen metalen en plastic voorwerpen de metingen verstoren, daarom moet u kleding met ritsen, gespen en knopen van tevoren uittrekken. We adviseren vrouwen de bh uit te doen en een T-shirt aan te trekken.

Het maken van deze foto’s duurt enkele minuten. Het is van belang dat u tijdens het maken van de foto’s stil ligt. Lees meer over het onderzoek met de DEXA-scan.

Botontkalking remmen

Voor iedereen geldt dat het belangrijk is om botontkalking te proberen te voorkomen.

De belangrijkste factoren die botontkalking kunnen beïnvloeden zijn: eetgewoonten, lichaamsbeweging, roken, vrouwelijke hormonen, het gebruik van medicijnen (bijvoorbeeld glucocorticosteroïden) en bepaalde ziekten of aandoeningen.

  • Eet voldoende calcium en vitamine D. Eet vette vis en genoeg zuivelproducten zoals (karne)melk, yoghurt en kaas. Eet ook voldoende groene bladgroenten, broccoli en noten.
  • Zoek de zon op. Het grootste deel van onze vitamine D-behoefte halen we uit zonlicht.
  • Zorg voor voldoende beweging. Doe iets wat voor u haalbaar is en waar u plezier uit haalt. Zoals wandelen, tuinieren, joggen, tennissen, dansen en touwtjespringen. Zitten leidt tot verlies van botmassa.
  • Stop met roken.

Meer weten over osteoporose? Kijk op osteoporosevereniging.nl

Deel dit bericht:

E-mail nieuwsbrief